Search
Search

Šeglovi dosežek dneva, Stevensu Fina norma A

Gradec, 23. aprila – Plavalka ravenskega Fužinarja Janja Šegel je na mednarodnem plavalnem mitingu v Gradcu poskrbela za najboljši ženski dosežek dneva. Ob zmagi na 200 m prosto se je osebnemu rekordu na 200 m prosto z 1:58,51 približala na vsega 13 stotink sekunde.

“Glede na vse vložke na treningih je ta dosežek pričakovan. Žal pa je plavala spredaj sama, 10 metrov pred ostalimi, kar je na tekmi seveda težko. Glede na prikazano na treningih bi že danes lahko plavala pod 1:58. A želja je bila dober izid, tega sva dosegla in smer je prava,” je nastop ravenske olimpijke pokomentiral trener Matija Medvešek, ki dodaja, da tudi dosežek 1:57 ni tisto, kar bo dolgoročno res zadovoljilo apetite.

Normo A Mednarodne plavalne zveze za nastop na junijskem svetovnem prvenstvu v Budimpešti je potrdil tudi plavalec Triglava Peter John Stevens s 27,32 v solo nastopu na 50 m prsno. Zelo se ji je približal že v četrtek v predtekmovanju, ko je svojo paradno disciplino zmogel v času 27,49.

“Oba sva lahko zelo zadovoljna. Na to tekmo se nisva posebej pripravljala, vseeno pa smo nekoliko popustili na treningih, saj se je tukaj odločalo, ali na svetovno prvenstvo sploh gre. Vsi vemo, da izid 27,3 ni tisto, kar pričakujeva, je pa potrdilo, da delamo dobro,” je Stevensov nastop ocenil trener Luka Berdajs.

Ta dodaja, da je za res vrhunsko plavanje v tem trenutku pri Stevensu še nekaj preveč lovljenja in iskanja pravega zavesljaja med samim nastopom. “Uvedla sva nekaj sprememb v tehniki in očitno je, da za dober nastop rabi še nekaj treninga in nekaj časa. Rezerve vsekakor so.”

Na stopničke se je uvrstila tudi ravenska mladinka Hana Sekuti z osebnim rekordom 2:16,05 in tretjim mestom na 200 m delfin.

Med vidnejšimi slovenskimi plavalci je bila Tia Primc četrta na 200 m prosto, Neža Klančar šesta na 50 m prsno in Primož Šenica Pavletič sedmi na 100 m prosto.

Na stopničke se je spet uvrstil tudi Nizozemec Ben Schwietert, ki trenira pri Triglavu. Bil je drugi na 100 m prosto, v disciplini v kateri je z 48,94 zelo dober izid dosegel Avstrijec Heiko Gigler.

V četrtek so slovenski plavalci v Gradcu zabeležili tri zmage

Gradec, 21. aprila – Neža Klančar je bila najboljša na 50 m prsno, Janja Šegel na 100 m hrbtno in Primož Šenica Pavletič na 200 m hrbtno.

Prepričljiva je bila predvsem povratnica po poškodbi Klančarjeva, ki je s 25,84 že v kvalifikacijah potrdila dobro formo, v finalu pa je ob zmagi kljub lažji bolezni v preteklih dneh dosegla tudi najboljši izid v sezoni 25,51. Njen uspeh sta na četrtem in petem mestu dopolnili klubska kolegica Anemari Košak in Zala Pogačar iz kranjskega Triglava.

Ravenska olimpijka Janja Šegel je z 1:03,15 na 100 m hrbtno potrdila, da je v sezoni, ko bodo do avgusta na sporedu sredozemske igre ter evropsko in svetovno prvenstvo, že v aprilu v zelo dobri formi. V finalu je nastopila tudi Klančarjeva in z 1:05,31 osvojila šesto mesto, a dosegla osebni rekord.

Primož Šenica Pavletič iz PK Ljubljana je z 2:02,32 ugnal konkurenco v najdaljši hrbtni disciplini. Nekaj več pa bi lahko pokazal plavalec kranjskega Triglava Peter John Stevens, dopoldan s solidnim dosežkom 27,49 najboljši na 50 m prsno. Popoldan pa je plaval slabše in s 27,84 osvojil tretje mesto.

Šeglovi včeraj še tekma na 200 m hrbtno

Gradec, 22. aprila – Olimpijka ravenskega Fužinarja Janja Šegel je včeraj zmagala še na 200 m hrbtno in z 2:16,95 dosegla tudi nov osebni rekord.

“Lahko bi bila še hitrejša. Na sredini tekme sem žal preveč spustila, kar sem čutila na koncu, ko mi je ostalo kar precej moči. A v tem trenutku ti izidi niso pomembni. Tukaj nastopam neposredno po višinskih pripravah in boljše rezultate pričakujem prihodnji teden v Banjaluki,” je za STA povedala Šeglova, ki jo v Gradcu glavni disciplini, tekmi na 100 in 200 m prosto, še čakata.

Druge slovenske stopničke je osvojila mlada plavalka Ilirije Tia Primc, ki je bila z 1:01,41 druga na 100 m delfin. Z osebnim rekordom 1:02,14 in četrtim mestom pa se je v lepi luči predstavila mladinska reprezentantka Fužinarja Hana Sekuti.

Med ostalimi reprezentanti je bila Olimpijina Neža Klančar četrta na 50 m prsno in peta na 200 m hrbtno, obakrat pa je plavala blizu svojih najboljših dosežkov v karieri, kar je po sanaciji poškodbe lep obet za letošnje evropsko prvenstvo v Rimu, ki bo za Ljubljančanko glavna tekma sezone.

Primož Šenica Pavletič iz PK Ljubljana je s 57,52 osvojil četrto mesto na 100 m hrbtno.

Še naprej dobro formo potrjuje tudi Nizozemec Ben Schwietert, ki že več let trenira pri kranjskem Triglavu. Z 22,84 je bil tretji na 50 m prosto.

Tekmovanje se bo nadaljevalo in končalo jutri.

ag/alz
© STA 2022