Združeni narodi podpisali pogodbo z mlado sirsko plavalko

Ženeva, 27. aprila (STA/DPA) – Agencija združenih narodov za begunce (UNHCR) je sporočila, da je podpisala pogodbo s sirsko plavalko Yusro Mardini, olimpijko in begunko, ki bo odslej delovala kot ambasadorka dobre volje na področju begunske problematike. Med ambasadorji je sicer najbolj prepoznavno ime ameriška igralka Angelina Jolie.

Yusra Mardini je postala svetovno prepoznavna, ko je pred utopitvijo rešila 20 beguncev na poti iz Turčije v Grčijo. Mednarodni olimpijski komite (Mok) jo je 3. junija lani, ko je prvič imenoval ekipo beguncev, izbral v ekipo, ki je nastopila na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru.

Na zasedanju izvršnega odbora Moka v Lozani so v ekipo tedaj imenovali deset športnikov beguncev med 43 kandidati. Na slovesnem odprtju iger v Braziliji so begunski športniki na stadion Maracana vkorakali pred domačo brazilsko reprezentanco, nastopali pa so pod olimpijsko zastavo.

Mok je te športnike obravnaval enako kot vse druge udeležence iger, kar vključuje tudi njihovo obveznost do dopinških kontrol, je pa krovna športna organizacija krila vse njihove stroške med igrami.

2017-04-27/13:58

jz/zza

© STA 2017