Za jubilejno 100. plavalno medaljo zdaj v Glasgowu

Foto

Ljubljana, 18. decembra (STA) – Slovensko plavanje je na minulem evropskem prvenstvu v 25-metrskih bazenih pričakovalo jubilejno 100. odličje za slovensko plavanje. Pričakovanja se bodo zdaj prestavila na poletje 2018, ko bo Glasgow gostil evropsko prvenstvo v 25-metrskih bazenih.

Zgodovina osvajanja kolajn na največjih tekmovanjih ima dolgo brado in v letu 2018 bo minilo 80 let, odkar je Sloveniji prvo odličje na evropskih prvenstvih priplaval Tone Cerer.

Dolgo sušno obdobje sta v nekdanji Jugoslaviji prekinila brata Borut in Darjan Petrič, prvi pa je v Splitu 1981 postal tudi prvi Slovenec z zlatim odličjem.

Prava poplava medalj je sledila z uvedbo prvenstev v kratkih bazenih leta 1996 in prvim slovenskim imenom teh tekmovanj Petrom Mankočem. S trenerjem Dimitrijem Mancevićem sta izkoristila Mankočeve zmožnosti hitrih in pravilnih obratov ter podvodnega plavanja, s čimer se je za vedno zapisal v plavalne anale.

Mankoč je na evropskih prvenstvih v 25-metrskih bazenih osvojil 23 kolajn, z 11 zlatimi, petimi srebrnimi in sedmimi bronastimi pa je še vedno tretji najboljši plavalec vseh časov na EP v kratkih bazenih. Pred njim sta le Madžar Laszlo Cseh in Nemec Thomas Rupprath. Temu je Mankoč dodal sedem kolajn s SP v 25-metrskih bazenih, pa tudi bron z EP v olimpijskem bazenu leta 2008 v Eindhovnu.

Dolgo je veljalo, da gre pri evropskem prvenstvu v 25-metrskem bazenu za šibkejše tekmovanje, kar pa je se je v zadnjih letih močno spremenilo. Ob tem ne gre spregledati, da je Mankoč osvajal medalje z evropskimi in svetovnimi rekordi, da so nosilci medalj evropski rekorder iz velikega bazena Matjaž Markič, olimpijski finalist Blaž Medvešek, Damir Dugonjić, ki je medaljo na SP v olimpijskem bazenu zgrešil enkrat za stotinko sekunde in drugič za tri ter bil v obeh primerih najboljši Evropejec, da se je Anja Čarman na posamičnih tekmovanjih enakovredno kosala s svoj čas najboljšo plavalko sveta Jano Kločkovo in jo tudi premagala.

Vsi omenjeni plavalci, pa tudi Peter John Stevens, Anja Klinar, Emil Tahirovič in Alenka Kejžar so osvajali kolajne tako v kratkem, kot tudi v olimpijskem bazenu. Bližje resnici je dejstvo, da je evropska konkurenca tista, kateri je Slovenija konkurenčna, ob tem pa je imela Slovenija pred desetletjem najboljšo reprezentanco doslej in menjava generacije še ni končana. O tem med drugim pričajo trije olimpijski štafetni nastopi, finale moške mešane štafete na SP 2005 in dve štafetni kolajni na evropskem prvenstvu leta 2012.

Na evropskih prvenstvih v 25-metrskih bazenih so Slovenci namreč osvojili kar 57 kolajn, a tudi na evropskih prvenstvih v 50-metrskem bazenu se jih je doslej nabralo 26.

Leto 2018 bo za plavanje tako posebno, saj si na Škotskem vsi želijo jubilejno 100. medaljo in to ravno v letu, ko bo olimpijska medalja Sare Isaković stara celo desetletje.

pripravil Aleksander Gasser

2017-12-18/09:00