Veterani plavalci in vaterpolisti preplavili Gorenjsko

Kranj, 27. avgusta (STA) – Kranj bo v naslednjih 14 dneh gostil veteransko prvenstvo v plavanju in vaterpolu. Za tekmovanje je prijavljenih kar 4714 tekmovalcev iz 41 držav. Dogodek, ki je bržkone eden najbolj množičnih športnih letos v Sloveniji, je tudi priložnost za regijo.

Kot je povedal generalni sekretar organizacijskega komiteja Tim Farčnik, gre za velik organizacijski zalogaj, a v drugi izvedbi, v Kranju že imajo izkušnje iz leta 2007, je delo vendarle nekaj lažje. Kljub temu pa je v organizacijo vpetih kar 470 ljudi.

Prireditev bo atraktivna tudi s športnega vidika. Kranjčani se bodo na tekmovanju predstavili z vaterpolsko ekipo nad 40 let, ki je tvorila jedro reprezentance na domačem evropskem prvenstvu pred 15 leti na istem objektu. Ta ekipa napoveduje tudi boj za odličje. Pri drugi različici gre za ekipo nad 60 let.

Zelo pisano pa bo tudi v plavanju, kjer bo s tekmovalnega vidika najbolj zanimiv nastop žensko-moške štafete, kjer bodo slovenske barve med drugim branili nekdanja olimpijska podprvakinja Sara Isaković, nekdanja reprezentantka Tanja Blatnik in nekdanji evropski rekorder Matjaž Markič.

“Vesela sem, da na novinarski konferenci vnovič vidim znane obraze, saj nisem mislila, da bom še kdaj na novinarski konferenci. Tukaj smo, da promoviramo zdravo življenje. Moj nastop je bolj simboličen, verjamem pa, da se bomo dobro imeli,” je nastop pokomentirala Isakovićeva in razkrila, da je tekmovalni naboj vendarle nekaj manjši kot v vrhunskem športu.

Da je prvenstvo pomembno z več vidikov, je potrdil tudi župan Kranja Boštjan Trilar, ki je izpostavil tradicijo plavalnega in vaterpolskega športa, ki Kranj potrjujeta kot športno mesto, ki je imelo tudi prvi pokriti olimpijski bazen v Sloveniji.

“Drugo je dodana vrednost dogodka s turističnega in ekonomskega vidika. Gorenjska bo ustvarila 35.000 nočitev, Kranj pa 12.000. To je 20 odstotkov nočitev, ki jih Kranj sicer ustvari na leto. To je priložnost za vse turistične in gostinske delavce,” je še dejal Trilar.

Samo tekmovanje presega okvir Kranja, ki ima premajhne bazenske kapacitete za izvedbo vseh tekmovanj. Sinhrone plavalke bodo tekmovale v Kamniku, daljinski plavalci pa na Bledu, skakalci v vodo pa na Jesenicah.

2018-08-27/13:57

ag/am

© STA 2018