V Kranju dosežek dneva Fainovi

Kranj, 04. junija (STA) – Mladinka mariborskega Branika Katja Fain je z dosežkom 4:13,51 na 400 m prosto dosegla najboljši nedeljski izid na mednarodnem plavalnem mitingu v Kranju.

Mlada Mariborčanka, ki velja za enega največjih talentov v slovenskem plavanju, je brez težav ugnala tudi ravenski olimpijki Gajo Natlačen in Tjašo Oder. S svojim dosežkom je na večni slovenski lestvici napredovala na sedmo mesto, s katerega je zrinila Anjo Čarman.

Odrova, lani bronasta na EP v Londonu na 800 m prosto, priznava, da v letu 2017 ni vrhunsko pripravljena in v pripravah na olimpijske igre v Tokiu 2020 bo letos po vsej verjetnosti izpustila svetovno prvenstvo v Budimpešti in nastopila na univerzijadi na Tajskem. Zdaj jo čakajo v Kopru, po katerih se bo dokončno odločila, kako naprej v sezoni, v kateri je dala prednost študiju.

“Bomo videli, kako bom plavala na tekmi na Reki. A lanski izid 8:25 po vsej verjetnosti ni realen, v Budimpešto pa ne nameravam kot turistka, da bi tam dosegla izid 8:35 ali slabši,” razkriva plavalka, ki namerava poleti nadaljevati s treningi in formo popraviti do univerzijade.

Prva tekmovalka mitinga je postala Radovljičanka Anja Klinar. Slovenska rekorderka na 400 m prosto bi bila skoraj zanesljivo pretrd oreh za mlado Fainovo, a se je izkušena štirikratna olimpijka odločila, da prednost nastopu na 200 m delfin, kjer se je z 2:12,09 veselila prepričljive zmage in na koncu tudi zmage v seštevku treh izidov na mitingu. Disciplini sta bili na vrsti ena za drugo in dvojni nastop tudi ni bil realen.

V solidni formi se je v Kranju predstavila Velenjčanka Nastja Govejšek, še ena študentka iz ZDA, ki je prepričljivo dobila tekmo na 50 m delfin, na 100 m prosto pa je morala priznati premoč mladi Ravenčanki Janji Šegel. Na 50 m hrbtno je bila najboljša Celjanka Anemari Košak. Na 100 m prsno je še eno zmago dosegla Triglavanka Tina Čelik, ki pa je imela dobro konkurenco v Radovljičanki Tjaši Pintar, tretje je bila olimpijka Tjaša Vozel, ki se v letošnji sezoni prav tako spogleduje z univerzijado. Na 400 m mešano je Erin Rant iz PK Kranj ob zmagi dosegla tudi normo za mladinsko evropsko prvenstvo v Izraelu.

V moški konkurenci sta po pričakovanjih najboljša izida dosegla Fužinarjev Martin Bau s 3:58,80 na 400 m prosto in Triglavan Peter John Stevens na 100 m prsno, a slednji z izidom 1:05,34 ni povsem prepričal.

2017-06-04/20:08

ag/ad

© STA 2017