V Budimpešti večer vladarjev

Budimpešta, 24. julija (STA) – Prireditelji svetovnega prvenstva v plavanju so razdelili še štiri komplete medalj. Večer je minil v znamenju najmočnejših adutov Britanca Adama Peatyja, Švedinje Sarah Sjöstrom in Katinke Hosszu, ki je gostiteljici Madžarski priplavala prvo zlato.

Prvi je imel priložnost svetovni in olimpijski prvak ter svetovni rekorder na 100 m prsno Peaty. Dolgoletni tekmec Damirja Dugonjića, zdaj pa Petra Johna Stevensa, je potrdil vlogo favorita in postal tretji plavalec v zgodovini, ki mu je na tej razdalji uspelo ubraniti naslov prvaka.

Z dosežkom 57,47 je Peaty poskrbel za nov rekord prvenstev, svetovni rekord pa je ostal oddaljen tri desetinke. Srebro je osvojil Američan Kevin Kordes, Kiril Prigoda pa je z bronom poskrbel za prvo medaljo v tej disciplini za Rusijo po Romanu Sludnovu leta 2001.

“Danes je bilo izjemno. V bazenu sem se ob tej publiki počutil kot doma. Naslova sem seveda vesel, a vem, da lahko plavam tudi pod 57 sekundami, a za to potrebujem še nekaj startov,” je Peaty razkril željo po novem rekordu, ki ga je pričakoval že v Budimpešti.

Na 100 m delfin je bila Sjöstromova, ki je v nedeljo kot prva ženska 100-metrsko razdaljo v prosti tehniki preplavala v manj kot 52 sekundah, blizu že drugemu svetovnemu rekordu na prvenstvu. S 55,53 je lasten rekord, ki ga je izboljšala že petkrat, tokrat zgrešila za pet stotink, vidno pa je popuščala v zadnjih zavesljajih.

Zanjo je to že četrti naslov na 100 m delfin. Prvega si je s 15 leti priborila leta 2009 v Rimu, nato ga je dve leti kasneje predala Američanki Dani Vollmer, najboljša pa je bila spet na prvenstvih 2013 in 2015. Tretja zaporedna zmaga v isti disciplini pa je dosežek, ki ga je pred njo v nedeljo na 400 m prosto v zgodovini zmogla le še Američanka Katie Ledecky, še nobena pa ni zmagala štirikrat v isti disciplini. Z devetim zlatom pa se je na prvem mestu švedskih dosežkov na SP izenačila z dobro znanko slovenskih bazenov Therese Alshammar. Srebro je osvojila Avstralka Emma McKeon, bron pa Američanka Kelsi Worrell.

“Zelo sem vesela zlata, saj nisem vedela, kaj naj pričakujem. Sem v dobri formi, a v nedeljo sem nastopila štirikrat in zato sem bila tudi malo utrujena. Še bolj sem presenečena, da sem se tako približala rekordu,” je po zmagi povedala 23-letna Švedinja.

Dvorana je zabobnela ob koncu programa, ko je Katinka Hosszu ubranila naslov iz Kazana 2015, pred tem pa ja slavila tudi v Barceloni 2013 in se na lestvici najboljših s tretjim naslovom v eni disciplini na spisku najboljših pridružila Sjöströmovi in Ledeckyjevi.

Ob tem ne gre spregledati, da je tekmica Anje Klinar iz mladinskih let v tej disciplini osvojila bron tudi že v Rimu 2009. Slovenka in Madžarka se bosta pomerili tudi tudi letos, ko bosta na 200 m delfin v predtekmovanju plavali druga ob drugi. Srebro je presenetljivo osvojila Japonka Yui Ohashi, bron pa Američanka Madisyn Cox.

Na 50 m delfin se je zmage presenetljivo veselil Britanec Benjamin Proud pred Brazilcem Nicholasom Santosom in aktualnim evropskim prvakom Ukrajincem Andrejem Govorovom.

Izredno zanimiv je bil tudi polfinale na 100 m prsno, v katerem je Rusinja Julija Jefimova svetovni rekord Litovke Rute Meillutyte z 1:05,36 zgrešila za vsega stotinko, Američanka Lilly King pa za 18. Zelo blizu je bila svetovnemu rekordu na 100 m hrbtno tudi Kanadčanka Jacqueline Kylie Masse, ki je rekord Britanke Gemme Spofforth z 58,18 zgrešila za vsega tri stotinke sekunde.

2017-07-24/19:24

ag/ic

© STA 2017