Umrl trener Boruta in Darjana Petriča

Ljubljana, 09. marca (STA) – V 81. letu je v Zagrebu po dolgotrajni bolezni umrl plavalni trener Stjepan Jelačić, ki se je v zgodovino slovenskega in jugoslovanskega plavanja zapisal v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja predvsem z uspehi bratov Darjana in Boruta Petriča.

Jelačić je v Kranj prišel leta 1976 in v štirih letih poskrbel za številne kolajne z evropskih in svetovnih prvenstev, plod njegovega dela pa je v veliki meri tudi nepozaben uspeh na evropskem prvenstvu leta 1981 v Splitu, ko je Borut Petrič na 400 m prosto osvojil zlato kolajno, njegov mlajši brat Darjan pa je bil bronast.

Po Triglavu je Jelačić odšel k ravenskemu Fužinarju, nato se je vrnil v Zagreb, kjer je sodeloval s plavalci in vaterpolisti, ob prelomu tisočletja pa se je še enkrat vrnil v Kranj, kjer je med drugim delal s takrat najbolj obetavno slovensko plavalko Anjo Čarman.

“V Kranj je prinesel povsem nov pristop k treningu in sami se nismo mogli načuditi, koliko kilometrov smo lahko preplavali. Enostavno je takrat spremenil pojmovanje treninga v kluba ter ga popeljal med vodilne v takratni Jugoslaviji. Tudi uspehi kranjskih plavalcev po letu 1980, ko je zapustil Gorenjsko, so v veliki meri plod njegovega dela in po pravici povedano ne vem, kakšni bi bili naši dosežki, če z njim ne bi sodelovali,” je ob smrti svojega nekdanjega trenerja za STA povedal Darjan Petrič.

2018-03-09/12:57

ag/jd

© STA 2018