Trije slovenski polfinali na EP v kratkih bazenih

Foto

Koebenhavn, 15. decembra (STA) – Na evropskem prvenstvu v kratkih bazenih je danes na 100 m prsno nastopila šesterica Slovencev. Tjaša Vozel, Peter John Stevens in debitant na velikih tekmovanjih Aljaž Kerč so osvojili 15. mesta, saj sta Stevens in Kerč v predtekmovanju dosegla enak izid 58,58.

Vozlova se je z 1:06,43 osebnemu in slovenskemu rekordu približala na točno tri desetinke sekunde. “V bistvu je bil polfinale cilj, kar mi je uspelo. Plavanje je bilo dobro, šla sem na juriš in upam, da je za popoldan še kaj ostalo. Prav veliko o svojem plavanju med nastopom sicer nisem razmišljala, vseeno pa mislim, da na zadnji dolžini ritma ne smem dvigniti tako na silo. Popoldan moram enostavno plavati sproščeno, pa bo,” je po tekmi povedala olimpijka iz kranjskega Zvezde, ki je prejšnji teden diplomirala na ljubljanski univerzi.

Zelo dober je bil tudi nastop mladinke Tine Čelik iz kranjskega Triglava. Ta je z 1:07,03 svoj mladinski državni rekord popravila za tri desetinke sekunde in bila 22. “Zelo sem vesela. Izid je približno tak, kot sem ga pričakovala in kot na 50 m prsno sem tudi tukaj popravila osebni rekord. Res se zelo veselim in komaj čakam še tekmo na 200 m prsno,” je ocenila 16-letna varovanka trenerja Luke Berdajsa, bronasta z letošnjega MEP v Izraelu na 50 m prsno.

Nastope je odprla Radovljičanka Tjaša Pintar in z 1:07,73 zmagala v svoji skupini ter dosegla nov osebni rekord, ki je zadostoval za 29. mesto, nov najboljši dosežek v karieri pa ji je dal samozavest za preostale nastope v Kraljevi areni v Koebenhavnu. Tara Vovk iz PK Ljubljana je bila z dosežkom 1:08,71 40.

V moški konkurenci sta Slovenca dosegla enak izid, bolj zadovoljen pa je bil Kerč, saj je dosegel nov osebni rekord, osebni rekord pa je s 27,24 dosegel tudi na obratu na 50 metrih. Oba sta bila presrečna, da sta se izognila 16. mestu in s tem slovenskemu dodatnemu dvoboju za zadnje prosto mesto v popoldanskem programu.

“Zelo dobro sem se počutil v vodi in za zjutraj dosegel zelo dober izid. To moram popraviti, saj sem popoldan običajno hitrejši, moram se le zbrati in ujeti pravi zavesljaj. Vem, da je lahko še dosti boljše, saj sem zjutraj ‘fecljal’, in potem zavesljaja ne ujameš več. Že zdaj pa sem s polfinalom zelo zadovoljen,” je misli po tekmi strnil 27-letni Ljubljančan, diplomirani psiholog z univerze Missouri.

Stevens je bil vesel le uvrstitve. “Plavanje ni bilo dobro, a imam še eno priložnost. Moram biti hitrejši in se prebiti naprej. Dobro, da mi s Kerčom ni treba plavati ‘swim offa’, saj bi bil najbolj jezen na svetu. Res super, da sva oba 15,” je ob robu bazena razmišljal Stevens, na Danskem že finalist na 50 m prsno.

Zelo zadovoljni pa so tudi v vodstvu slovenske odprave, saj se je osmerica od enajstih reprezentantov na polovici tekmovanja že vsaj enkrat uvrstila med najboljših 16 plavalcev v Evropi.

2017-12-15/11:26
ag/am