Tri slovenske zmage na Reki

Reka, 11. februarja (STA) – Reka gosti močan mednarodni plavalni miting. Prvi dan so se slovenski plavalci trikrat povzpeli na najvišjo stopničko. Anja Klinar je bila najhitrejša na 200 m prosto, Sara Račnik na 800 m prosto in Aljaž Kerč na 200 m prsno.

Najbolj zanimiva je bila ženska tekma na 200 m prosto, kjer je s solidnim dosežkom 2:00,62 zanesljivo zmagala izkušena plavalka Radovljice Anja Klinar. V ozadju pa je potekal zanimiv boj plavalk ravenskega Fužinarja, kjer je Gaja Natlačen z 2:03,35 za vsega tri stotinke ugnala olimpijko Janjo Šegel in osvojila tretje mesto, še slabi dve desetinki več je zaostala 14-letna Sara Račnik, ki je vnovič pokazala izreden finiš. Klinarjeva bi morala nastopiti še na 200 m mešano, kjer je zjutraj dosegla prvi izid kvalifikacij in na 800 m prosto.

“Z izidom na 200 m prosto sem zelo zadovoljna, saj sem približno tako hitra kot lani tukaj. Žal pa sem malo bolna in nisem želela tvegati, da se stanje ne bi poslabšalo, zato sem ostale nastope izpustila. Tako bom plavala tudi jutri, ko bom zjutraj startala na 100 m hrbtno, popoldan pa na 400 m prosto,” je po tekmi povedla Klinarjeva.

Aljaž Kerč iz ljubljanske Olimpije je z 2:17,47 zmagal na 200 m prsno, tretje mesto je v tej disciplini osvojil Ravenčan Matija Može. “Treniramo na polno in nisem pričakoval, da bom tako hiter. Tekme tudi nisem vzel povsem resno, seveda pa vsak plavalec nato v vodi da vse od sebe, a vseeno sem bil nad izidom presenečen,” je bil zmage vesel slovenski rekorder Kerč, danes tudi peti na 50 m prsno, ki ne skriva, da letos napada nov najboljši dosežek v državi, ki bi mu poleti zagotovil tudi nastop na svetovnem prvenstvu v Budimpešti. “To je realno, če bova s trenerjem izpeljala program, ki sva si ga začrtala. Sam bom delal 100-odstotno.”

Že omenjena Račnikova je bila z drugim osebnim rekordom dneva 8:50,16 najboljša v troboju Slovenk za zmago na 800 m prosto, kjer je za dve sekundi ugnala klubsko sotekmovalko Natlačnovo, ta pa je bila v končnici po zaslugi boljšega finiša za desetinko močnejša od Radovljičanke Špele Perše. “Seveda sem vesela osebnih rekordov, a lahko bi bilo še hitreje,” je bila po tekmi kratka mlada Račnikova, po letih še kadetinja, ki si želi letos izpolniti normo za nastop na mladinskem svetovnem prvenstvu v Indianapolisu.

Že omenjena Šeglova se je na stopničke prebila z drugim mestom na 50 m prosto, druga je bila na 50 m hrbtno tudi Ava Schollmayer iz ljubljanske Ribe. Tretjo stopničko je na 400 m prosto s 3:58,87 osvojil fužinarjev Mariborčan Martin Bau.

Med najboljšo osmerico so se v različnih disciplinah zavihteli še Tjaša Pintar, Tina Čelik, Diana Naglič, Erin Rant, Neža Kocijan, Mojca Hancman, David Mihalič, Vito Vodenik, Žan Pogačar, Gašper Oder in Žiga Šintler.

2017-02-11/20:17

ag/ke

© STA 2017