Tjaša Oder: Začela sem priprave na OI v Tokiu

Ravne na Koroškem, 08. junija (STA) – Plavalka ravenskega Fužinarja Tjaša Oder je bila ena slovenskih športnih junakinj leta 2016 z bronasto medaljo na 800 m prosto na evropskem prvenstvu v Londonu. Letošnje leto je posvetila študiju, zato je bržčas ne bo na svetovnem prvenstvu v Budimpešti, a se je iz Arizone že vrnila na Ravne, kjer je začela priprave na olimpijske igre 2020 v Tokiu.

“Do prihodnjega avgusta bom študirala na daljavo, nato pa se dve leti popolnoma posvetim igram. A že zdaj sem se začela pripravljati na OI v Tokiu,” pravi mlada Korošica, ki je dobila potrdilo, da se na velika tekmovanja najlažje pripravi v domačem okolju pod Peco, zato je predčasno zapustila študij v ZDA.

Forma je daleč od lanske, tudi zaradi številnih težav in pretresa možganov jeseni, ko se je na treningu zaletela s soplavalko. “Moj cilj je bil, da na univerzi v Arizoni izpolnim vse pogoje za študij na daljavo, kar mi je uspelo. S plavanjem pa je bilo težko. Ko sem marca povedala, da se vračam v Slovenijo, pa tudi nisem več smela trenirati z ekipo. Po programu trenerja Gorazda Podržavnika sem sama trenirala v jardskem bazenu in to vse skupaj se seveda pozna. Zdaj prihajam v poln trening.”

Slovenska reprezentantka ocenjuje, da je slabo pripravljena in da ji bo verjetno zmanjkalo časa, da bi se pripravila na svetovno prvenstvo. “Ne ve se še. Na pripravah v Kopru bom delala na polno in videli bomo, kam me lahko teh 14 dni treninga pripelje. Vse bo jasno konec meseca na tekmi na Reki. Osebno pa mislim, da v Budimpešto ne bom šla, saj tja ne nameravam iti na izlet. Težko se bom približala izidu 8:25 na 800 prosto, za izid 8:35 ali 8:40 pa ne bom šla na Madžarsko. Mislim, da bom trenirala celo poletje in ob koncu sezone iskala priložnost kje drugje, morda na univerzijadi.”

V tem trenutku se Odrova spogleduje tudi z novimi disciplinami. Mednarodna plavalna zveza je že sprožila postopek, da se v olimpijski program vključi disciplina 1500 m prosto za ženske, kar je bila paradna disciplina Odrove, v kateri je bila pred leti tudi mladinska svetovne prvakinja. “Tega bi bila zelo vesela. Za 800 m prosto namreč nimam prave hitrosti, da bi na igrah lahko konkurirala za mesta med najboljšo peterico. S trenerjem se pogovarjava tudi o možnem nastopu v daljinskem plavanju, česar še nisem poskusila, a naredila bom vse, da za Tokio v vsakem primeru dosežem tudi normo za nastop v bazenskem delu tekmovanja.”

Razlogi za vrnitev na Ravne so bili za 22-letno tekmovalko preprosti. “Nisem še dosegla vseh ciljev. Lani, ko sem samo plavala in se pripravljala doma, sem videla, da cilje lahko izpolnim. Ne plavam zato, da bom povprečna. Imam visoke cilje in trening v ZDA mi tega ne more omogočiti, zato sem se vrnila prej, kot sem načrtovala. Na študiju sem sicer dobila lepe izkušnje, razmišljam drugače, bolj sem pozitivna in samozavestna, dobila sem tudi številne dobre vezi, v plavanju pa to ni to za mene, zato se vračam domov.”

V domačem Fužinarju ima z Gajo Natlačen, Janjo Šegel, Saro Raćnik in vrsto drugih mladih plavalk tudi ostro konkurenco na treningu. “Trenutno jih je na treningih kar nekaj boljših od mene, kar bo nekaj dobrega za naslednja tri leta, da bom imela potreben ‘sparing’. Le dobro je, da moram na treningu gristi, enako pa velja za reprezentanco, kjer je vse boljša tudi Mariborčanka Katja Fain. Mislim, da je ta konkurenca prav za vse dobrodošla.”

2017-06-08/09:53

ag/zza

© STA 2017