Stevens z rekordom prvenstev, Odrova in Fainova v finale

Foto

Koebenhavn, 13. decembra (STA) – Svetovni podprvak na 50 m prsno Peter John Stevens je EP v kratkih bazenih v Koebenhavnu začel s prepričljivo zmago v prvi predtekmovalni skupini in novim rekordom prvenstev 26,05 sekunde, skupno pa je dosegel četrti izid kvalifikacij.

Dvaindvajsetletni Stevens je v novi Kraljevi areni danske prestolnice plaval v prvi nosilni skupini ter v finišu za desetinko ugnal Belorusa Ilijo Šimanoviča. Kakovost tekmovanja pa najbolje potrjuje podatek, da je rekord prvenstev padel tudi v naslednjih nosilnih skupinah. Najprej ga je na 26,03 popravil Rus Kiril Prigoda, nato pa še aktualni evropski rekorder Fabio Scozzoli s 25,90. Štiri stotinke sekunde je bil od Stevensa hitrejši tudi prvi favorit Britanec Adam Peaty.

“Odlično je za prvi nastop, saj se vedno sprašujemo, kje smo. A bilo je po načrtih, morda je bilo nekoliko slabših prvih 25 metrov, kakšen zaveslaj preveč … Bomo videli, kako bo šlo popoldan. Rekord prvenstev pa bo danes zanesljivo še padel,” je po tekmi dejal varovanec Luke Berdajsa v kranjskem Triglavu, ki ga na tribuni vzpodbujata tudi starša.

Že v popoldanskem polfinalu bodo tekmovalci napadali evropski rekord Scozzolija 25,72, ob 18:17 pa je na sporedu finale, v katerem se Slovenija nadeja 100. plavalnega odličja na velikih tekmovanjih. “Mislim, da bo evropski rekord padel že v polfinalu,” pa napoveduje Stevens in potrjuje, da v predtekmovanju ni bilo presenečenj, saj je peterica favoritov na prvih mestih.

V četrtkov finale na 800 m prosto, ta bo na sporedu ob 18:36, sta se s četrtim izidom 8:21,27 in osmim dosežkom 8:31,38 uvrstili Ravenčanka Tjaša Oder in mladinka Branika, 16-letna Katja Fain, ki si je ob prvencu na članski tekmi takoj priplavala sodelovanje v boju za odličja.

“Tekmo sem spremljala in zato danes nisem dala vse od sebe, saj je bila prva skupina počasnejša, kot ima prijavljene čase. Upam, da mi bo jutri uspelo pokazati več. Želja v finalu je tudi nov slovenski rekord, ki je v lasti Anje Klinar, realen cilj pa je vsaj osebni rekord, saj se popoldan v vodi počutim bolje,” je po tekmi povedala Odrova, bronasta v tej disciplini na lanskem EP v 50-metrskem bazenu v Londonu.

“Zelo sem vesela finala. Izboljšala sem osebni rekord, a to še ni čas, ki sem si ga želela. To bom skušala jutri dopoldan popraviti. Predvsem v prvi polovici tekme moram hitreje začeti in potem to nekako držati naprej,” pa je menila Fainova, ki jo na tekmi kot trenerka spremlja mati Metka Fain. Ta je leta 1999 z dekliškim priimkom Sparavec z bronom na EP v Istanbulu Sloveniji priplavala prvo žensko medaljo na evropskih prvenstvih v olimpijskem bazenu sploh.

Pri tem je zanimivo, da je slovenski selektor Gorazd Podržavnik na torkovem srečanju vodij odprav preprečil zamisel organizatorjev, da bi kljub drugačnemu razpisu v sredo na 800 m prosto plavale počasnejše skupine, tudi z obema Slovenkama, v četrtek pa bi v finalu nastopila osmerica deklet z najhitrejšimi prijavljenimi časi, torej brez deklet v slovenski opremi.

Martin Bau, ki ga spremlja za cel kombi domačih navijačev, je osvojil 16. mesto na 400 m prosto. “Naredil sem korak naprej od lanskega SP, kar je najbolj važno, a ne morem biti zadovoljen, saj nisem dosegel osebnega rekorda. Trudil sem se z obrati, tudi naredil udarec z nogami po vsakem in mislim, da je tudi tehnika boljša, kaj pa bo ura pokazala, kar si želim, pa bomo videli. Vse je zastavljeno na dolgi rok, skrbi nimam, nisem pa zadovoljen. Pričakujem, da bo boljše že jutri na 1500 m prosto,” je o nastopu za STA povedal Mariborčan, ki se je zaradi plavanja lani preselil na Koroško.

Na 50 m prsno je na evropskih prvenstvih debitiral 27-letni Aljaž Kerč iz ljubljanske Olimpije, specialist za daljše razdalje in bil zadovoljen z osebnim rekordom 27,31 in 35. mestom. “To je lepa napoved za jutri, saj to ni moja disciplina,” je dejal Kerč, ki ga v četrtek čaka tekma na 200 m prsno.

Nastope je z novim osebnim rekordom 31,08 na 50 m prsno in drugim izidom vseh časov v državi odprla radovljiška olimpijka Tjaša Pintar, ki je bila na koncu 29. “Prvih 25 metrov sem bila preveč kratka, a to ni pomembno, saj me glavne tekme še čakajo. Vedela pa sem, da lahko plavam dobro tudi na 50 m prsno, saj sem prsni slog v zadnjem času precej trenirala,” je bila zadovoljna študentka univerze Tennessee.

V drugi skupini so plavale izkušena Tjaša Vozel, Tara Vovk in Tina Čelik ter zasedle 34., 36. in 37. mesto. Osebni rekord je popravila le Čelikova. Vozlova je po tekmi priznala, da je imela na treningu težave s sprintom in več pričakuje na 100 in 200 metrski razdalji. Podobno je razmišljala Vovkova. “Imela sem nekaj treme, a po drugi strani sem vedela, da sem sem prišla po izkušnje in osebne rekorde in to mi je uspelo. Pomembno je, da se tukaj tudi zabavam in tudi za naprej sem optimistična,” pa je menila 16-letna Čelikova, bronasta na letošnjem mladinskem EP v Izraelu.

2017-12-13/13:34
ag/gj
© STA 2017