Stevens samozavestno v boj za zlato kolajno

Koebenhavn, 12. decembra (STA) – Slovenski plavalni reprezentanci se je na poti v Koebenhavn pridružila tudi trojica ameriških študentov Peter John Stevens, Tjaša Pintar in Nastja Govejšek. Prav Stevens je najmočnejše ime izbrane vrste in ne skriva ambicije po boju za zlato odličje.

Plavalec kranjskega Triglava in univerze Tennessee je decembra lani na 50 metrov prsno osvojil srebro na svetovnem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v Kanadi. Visoke cilje pa ima tudi v danski prestolnici, saj se je na sezono začel pripravljati že avgusta na Reki, skupaj z mladinsko reprezentanco Slovenije.

“Poleti sem zbolel tik pred SP v Budimpešti in izid ni bil tak, kot sem si ga želel. Zato sem šel zelo zgodaj v novo sezono, takrat s ciljem, da bi podrl svetovni rekord in mislim, da je dosegljivo tudi to. Bomo videli, kako bo na tekmi, a prav s temi cilji sem začel avgusta,” je kmalu po pristanku jeklene ptice na letališču Kastrup za STA povedal Stevens.

Varovanec Luke Berdajsa v Triglavu odkrito napoveduje boj za zmago, če je dosegljiva, pa bodo v novi Kraljevi areni v Koebenhavnu pokazali predvsem glavni tekmeci Britanec Adam Peaty, Italijan Fabio Scozolli in Rus Kiril Prigoda. “Sam bi bil zelo zadovoljen, če mi bo uspelo ponoviti start iz lanskega leta. Glede na srebro s SP pa seveda računam na finale, tam pa lahko napadam zmago.”

A s tem Stevens še ni zaključil svojega spiska želja. “Na 100-metrski razdalji pa si končno želim finale, v katerem bi napadal iz tekmecem neznanega položaja, saj večina misli, da 100 m prsno ne morem odplavati. A sem v dobri formi. Na univerzitetnih tekmah v ZDA sem sekundo hitrejši kot v enakem obdobju pred letom dni, pa čeprav sem bil na nekaterih mitingih lani celo bolj spočit. Letos smo dali jesenskemu delu in pripravi na EP velik poudarek in res tempiramo formo vse od novembra.”

Stevens v novi sezoni sodeluje z glavnim trenerjem Mattom Kredychem, kar mu daje dodano samozavest. “Nov način dela mi celo še bolj ustreza kot prej. Obseg je bil sicer vseskozi velik, a mislim, da se je na treningu spremenil način, kako kaj odplavam in prav na tem smo delali veliko.”

Na univerzi Tennessee pa ima v letošnji sezoni tudi družbo iz slovenske reprezentance Tjaše Pintar. “Malo sem ji seveda pomagal, da se je lažje znašla, predvsem pred odhodom v ZDA, na sami univerzi pa se ni težko vklopiti v novo okolje. Zdaj se običajno srečava ob nedeljah, če je čas, in malo pokramljava,” je še povedal plavalec, ki bo prihodnje leto sklenil študij v ZDA, plavalno kariero pa nadaljeval vsaj do olimpijskih iger v Tokiu 2020.

“Načrt je, da se vrnem v Triglav in do iger treniram v Sloveniji, a odločitev še ni dokončna. Rad bi nadaljeval tudi študij, pa še ne vem prav, ali bo to v Sloveniji, ZDA ali kje drugje v Evropi. Na dolgi rok pa se seveda vidim v športu, a bolj v organizaciji kot pa v trenerski vlogi,” je še razkril 22-letni športnik iz Pirnič pri Medvodah.

Dvajsetletna Pintarjeva je zleo zadovoljna s selitvijo v ZDA. “Začetek je bil zaradi jezika malce težak, saj je vse nekoliko drugače, a sem se navadila, malo pa mi je pomagal tudi Peter, predvsem pa je bilo pomembno, da z njim še vedno lahko spregovorim tudi slovensko.”

Pintarjeva, ki ocenjuje, da v ZDA po novem več dela na moči, si je na vsak način želela nastopiti za Slovenijo na EP. “Reprezentanca je vedno cilj. Na Danskem bo zame osebno najpomembnejši nastop na 100 metrov mešano in želja je seveda osebni rekord in polfinale, nato pa bomo na tekmi videli, kako bo šlo.”

Vsega 20 pomladi šteje tudi Nastja Govejšek, leto dni že študentka univerze Louisville, ki pa se glede na dejstvo, da je nastopila že na olimpijskih igrah v Londonu 2012, lahko ozre na že bogato reprezentančno kariero.

“Letos sem že popravila osebne rekorde v jardskem bazenu, kar je zelo pozitivno. Bila sem tudi na zimskem prvenstvu ZDA in izidi so bili že solidni, zdaj pa je sledila priprava na EP in prav tukaj naj bi bila najhitrejša. Zase lahko rečem predvsem, da sem zelo napredovala v podvodnem delu plavanja in posledično sem hitrejša. Res je tudi, da še nikoli nisem delala toliko na skokih in podvodnem plavanju kot doslej,” pojasnjuje Govejškova, ki je formo za EP tempirala skupaj s srbskim reprezentantom Andrejem Barno.

Govejškova, ki je zelo močna predvsem v delfinu, priznava, da bi si za reprezentanco želela nastopiti tudi v štafeti. “To bi bilo res lepo, a seveda, če bi imeli konkurenčno štafeto, denimo za finale. Zaenkrat se bom tukaj skoncentrirala na svoje nastope, cilji pa so osebni rekordi, ki bodo dovolj tudi za polfinale, želja je seveda finale.”

“Vsekakor grem na tekmo zelo pozitivna, saj sem trenirala res dobro in veselim se nastopov,” je povedala Govejškova, ki se je na tovrstnem tekmovanju pred petimi leti v Chartresu ob Anji Čarman, Damirju Dugonjiću in Petru Mankoču veselila srebrne kolajne v mešani moško-ženski štafeti na 4 x 50 metrov, takrat novosti na prvenstvu.

2017-12-12/10:00

ag/gj