Pismo predsednika Plavalne zveze Slovenije

Spoštovane plavalke in plavalci, trenerke in trenerji, sodniki in sodnice, veteranske plavalke in plavalci, športni delavci v plavanju in vsi ostali ljubitelji plavanja,

živimo v času in trenutku, ki je vsem nam obrnil življenje na glavo. Soočeni smo z nečim precej neznanim. Življenje je zastalo, zapirajo se bazeni, odpovedujejo se vsa športna tekmovanja, treningi in druge aktivnosti, odpovedane ali tik pred tem so vse izbirne tekme za lovljenje norm na Olimpijske igre, ki so tudi pod velikim vprašajem glede na trenutno situacijo. Odpovedane so vse priprave reprezentanc PZS in testiranja.

Vendar vse ima svoj namen: v tem trenutku je to ohranjanje zdravja vseh nas, ki je oziroma mora biti vsem nam osnovna, najvažnejša vrednota – tista, ki je nad vsemi in se je velikokrat ne zavedamo dovolj. Mnogokrat se tega zavedamo šele ko zbolimo ali še huje ko zaradi nas zbolijo naši najbližji.

Pri vseh naših nadaljnjih odločitvah glede nadaljevanja tekmovanj, vadbe in priprav bo prav vpliv na zdravje, tisti, ki bo vplival na le te. Seveda se bomo pri tem držali navodil vseh pristojnih v državi in mednarodnih organizacij (LEN in FINE).

To pa ne pomeni, da bo vse skupaj v celoti zastalo. Še zmeraj lahko pripravimo individualne programe za naše plavalce in plavalke, ki jih lahko izvajajo doma in ob upoštevanju pravil (ne)druženja v naravi. Sposobnosti se na srečo nekoliko lažje ohranja kot pa razvija. Zato predlagam vsem trenerjem, da pripravijo za svoje plavalce in plavalke individualne programe suhe vadbe – gibljivosti, moči in vzdržljivosti, ki jih lahko izvajajo doma.

Na PZS se bomo v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi tudi trudili ohraniti osnovne pogoje za vadbo za ožjo skupino reprezentantov, predvsem kandidate in kandidatinje za olimpijske igre.

Mnogim od vas zlasti tistim, ki nimate redne oblike zaposlitve bo trenuten položaj povzročil tudi številne eksistencialne probleme. Tega se zavedamo tako Olimpijski komite Slovenije, strokovni svet vlade za šport RS, kakor tudi sam. S tem v zvezi je OKS in SS za šport že naslovil pobudo za sestanek s pristojnimi na MIZŠ, da bi kar najhitreje poiskali rešitve na tem področju in omogočili, da se s kar najmanj posledicami prebrodi to »krizo«, ki pa ni kriza vrednot, saj le te zmeraj bolj prihajajo na dan v obliki solidarnosti, pomoči in spoštovanja do tistih, ki nam vsakodnevno pomagajo.

Na PZS smo tako, kakor tudi na drugih področjih družbe že večkrat pokazali, da znamo stopiti skupaj. Tudi sedaj je čas za to.

Vsem želim predvsem veliko zdravja, vse ostalo se je skozi zgodovino pokazalo, da se zmeraj vzpostavi ponovno na še trdnejših in boljših temeljih. Izkoristimo ta trenutek, da se še bolj povežemo v ožjem družinskem krogu, posvetimo bolj samim sebi in hkrati spoznamo, kako smo kot družba soodvisni. Tudi to spoznanje bo zagotovo pot v še boljšo prihodnost. Star pregovor pravi: za dežjem zmeraj posije sonce – tudi tokrat bo.