Slovenski plavalci že na prizorišču SP v Gwangjuju

STA

ŠportPLAVANJE | SP

Ljubljana/Gwangju, 11. julija (STA) – Južnokorejski Gwangju bo v prihodnjih 14 dneh gostil svetovno prvenstvo v plavanju in vodnih športih. Med Slovenci ima najvišje cilje Tjaša Oder, peterica slovenskih tekmovalcev pa je že v Južni Koreji.

Slovenski selektor Gorazd Podržavnik na skrajni vzhod Azije pošilja že omenjeno Tjašo Oder, Petra Johna Stevensa, Katjo Fain in dobitnico dveh odličij z lanskih mladinskih olimpijskih iger Nežo Klančar. Plavalci bodo z nastopi v bazenu sicer začeli šele 21. julija, a so se v slovenskem taboru odločili za daljšo adaptacijo.

“Imamo zelo ostre norme za uvrstitev v reprezentanco in osnovni cilj reprezentantov je, da ponovijo dosežke, s katerimi so si priborili pravico nastopa na SP. Za vse to pomeni, da bi bili uvrščeni vsaj nekje okrog 16. mesta, kar je naš osnovni cilj pri oblikovanju ekip,” je cilje na Korejskem polotoku opisal selektor Podržavnik.

Ta ne skriva, da veliko pričakuje prav od svoje varovanke Tjaše Oder, olimpijke in nosilke odličja z evropskega prvenstva 2016 v Londonu, ki je najboljšim konkurenčna predvsem na 1500 m prosto. “Tjašini osebni rekordi so na prejšnjih prvenstvih pomenili uvrstitev okrog osmega mesta. Seveda moramo videti, kakšna bo udeležba na dan tekme in kaj se bo nato zgodilo v bazenu. A Tjaša je na velikih tekmah doslej plavala dobro, pa tudi na treningih je vadila zelo zavzeto,” še dodaja Podržavnik.

Doslej je bil kot eden od favoritov vsaj na 50 m prsno vedno izpostavljen tudi Stevens, ki po pravilu na prvenstva odhaja optimističen in tudi letos plavalec zatrjuje, da je do SP izboljšal formo. Njegov kranjski trener Luka Berdajs je z napovedmi bolj zadržan. “Letošnji dosežki niso na ravni, ki bi dajali razlog za velik optimizem. Res pa je, da je Peter v preteklih sezonah v zadnjem obdobju pred velikimi tekmovanji vselej znal tudi dvigniti formo, izid na 50 m prsno dvigniti za celo sekundo in upam, da bo tudi letos tako. Natančnejšega vpogleda v njegovo delo pa trenutno nimam, saj vadi tako v Nemčiji kot v ZDA, kjer živi, nazadnje je v Kranju vadil po lastnem programu.”

Plavalci imajo pred seboj jasne cilje. “V Gwangjuju je cilj finale na 1500 m prosto. V Eindhovnu sem letos s 16:23 že dosegla dober izid, a sem vse do zdaj trenirala na polno in šele v teh dneh tempiram formo. Seveda bi bil dobrodošel še kakšen test, a po tekmi na 1500 metrov je regeneracija dolga, zato je tekem manj, saj dajemo prednost treningu. Razlogov za pesimizem ni, trenirala sem res dobro, vse pa bomo videli na dan tekme,” je pred odhodom na SP za STA povedla Odrova, ki bo nastopila tudi na 800 m prosto.

Neža Klančar je letos morala priprave nekoliko prilagoditi maturi, a pretekli konec tedna je v Črni gori dosegala izide, s katerimi je potrdila, da gre lahko optimistično tudi v Azijo. “Vsekakor je bila ta tekma dobra popotnica za prvenstvo, eden od ciljev na SP bodo osebni rekordi. Vem, da jih lahko plavam, seveda pa je to v dopoldanskem nastopu težko,” pravi mlada Ljubljančanka, ki bo nastopila na 50 in 100 m prosto ter za ogrevanje na 200 m mešano, predvsem na 100 m prosto pa se želi čim bolj približati tudi olimpijski normi za Tokio 2020.

Mariborčanka Katja Fain velja za najbolj nadarjeno mlado plavalko v Sloveniji, ki pa vsaj javno letvice dosežkov še ne postavlja visoko. “Prvič grem na SP v 50-metrskem bazenu in v osnovi si res želim le osebne rekorde.” Želja je seveda tudi olimpijska norma. “Tej sem morda najbližje na 400 m prosto, a na tej razdalji, vsaj glede na prikazano na treningih, na tekmah še nisem odplavala tako, kot bi morala.” Ob tem jo čakata še nastopa na 200 m prosto in 400 m mešano.

Že v nedeljo pa z nastopi začenja daljinska plavalk Špela Perše iz Radovljice, kluba, ki je pred leti s trenerjem Miho Potočnikom tvoril okostje številnih slovenskih reprezentanc.

Za prvenstvo je prijavljenih 2700 športnikov iz 194 držav. Ob bazenskem in daljinskem plavanju se bodo tekmovalci in tekmovalke v Koreji pomerili še v vaterpolu, umetnostnem plavanju in skokih v vodo in si med sabo razdelili nekaj manj kot šest milijonov dolarjev denarnih nagrad.2019-07-11/09:03ag/jz© STA 2019