Selektor Podržavnik po prvem dnevu tekme na Reki pred novimi vprašanji

Rečica ob Savinji, 23. junija (STA) – Na Reki se je začelo premierno slovensko-hrvaško odprto prvenstvo v plavanju. Tekmovanje naj bi v prihodnje vsako leto gostila po ena država. Uvodni dan je minil v znamenju najboljših, razočaral je le Triglavan Peter John Stevens, selektor Gorazd Podržavnik pa se je znašel pred novimi vprašanji pred dokončno sestavo reprezentance za SP.

Podržavnik ima na seznamu za SP julija v Budimpešti Radovljičanko Anjo Klinar, Ravenčanko Gajo Natlačen, Velenjčanko Nastjo Govejšek in Triglavana Petra Johna Stevensa ter daljinsko plavalko Špelo Perše prav tako iz Radovljice. Danes je normo za SP na 1500 m prosto potrdila tudi Tjaša Oder, lani na EP v Londonu bronasta na 800 m prosto, zelo pa se ji je približal tudi Martin Bau na 800 m prosto, ki od norme odstopa manj kot odstotek. Gre za dva plavalca, ki sta obenem njegova varovanca.

“Žal mi je za Martina, da ni zdržal do konca, saj je fantastično plaval 600 metrov, po drugi strani pa je dosegel dober izid, a norma je zelo ostra, saj je nastavljena tako, da bi na SP lovil vsaj 16. mesto, kar je zelo zahtevno. Tjaša je s 16:29 sicer potrdila normo in vem, da je na tekmi lahko 15 sekund hitrejša, a to ne bo dovolj za finale, kar je njen cilj. Sam se zato bolj nagibam k temu, da na SP ne bi nastopila, a zadevo moram prespati in se pogovoriti tudi s Tjašo, preden se dokončno odločim,” je po tekmi povedal Podržavnik, ki pravi, da bo podrobno v soboto in nedeljo spremljal tudi Baua in se nato odločil, ali mu morebiti vendarle ponudi priložnost.

S slovenskega stališča je bila po pričakovanjih najmočnejša ženska tekma na 200 m prosto, kjer je ob odsotnosti nekaterih mladih plavalk Radovljičanka Anja Klinar z 1:59,59 prepričljivo opravila z reprezentančno tekmico Gajo Natlačen in tretjeuvrščeno klubsko kolegico Tjašo Pintar. Pintarjeva je že pred tem slavila na 100 m prsno.

Da Klinarjeva kljub 28 letom po mili volji obvladuje domačo konkurenco, je dokazala tudi na 1500 m prosto, kjer je s 16:18,08 dosegla izid dneva, na tej razdalji pa tudi drugi najboljši slovenski izid vseh časov. Za več kot 10 sekund je ugnala tudi rekorderko Odrovo, ki je daleč od lanske rekordne forme z EP v Londonu, ter še eno Ravenčanko Natlačnovo, ki se je morala na večni lestvici zdaj umakniti Klinarjevi.

Za moški izid dneva je s 7:58,20 na 800 m prosto poskrbel Mariborčan Martin Bau, še boljši izid pa se mu je izmuznil zaradi pomanjkanja konkurence. Na 100 m prsno je z 1:03,27 za presenečenje poskrbel Olimpijin Aljaž Kerč, za mnoge prvi favorit Peter John Stevens iz kranjskega Triglava je bil z 1:04,75 šele peti. “Morda sva s Petrom preveč delala na tehniki in res je tudi, da je še v polnem treningu, zato nima pravega občutka. Glede na želje in pričakovanja pa je izid daleč pod načrti, a bomo videli… Tukaj sva in od tukaj delava naprej,” je nastop Stevensa pokomentiral njegov trener Luka Berdajs.

Velenjčanka Nastja Govejšek je dobila tekmo na 50 m delfin, kjer pa se ji je z 28:10 na slabe štiri desetinke sekunde približala Celjanka Anemari Košak.

Zmago je Sloveniji priplavala tudi Radovljičanka Gaja Kristan, ki je na 200 m hrbtno z ostrim finišem šele v zadnjem delu ugnala Hrvatico Edo Škorić. Na 400 m mešano je bila najboljša še ena Radovljičanka, mlada Manca Marčun, ki je močno premagala drugouvrščeno Ravenčanko Diano Naglič. Med moškimi je bil Radovljičan Rok Pečar absolutno tretji in s tem najboljši Slovenec.

Na 200 m hrbtno je bil Srb Vuk Čelić, ki nastopa za kranjsko Zvezdo, drugi, najboljši Slovenec pa je bil 17-letni plavalec Olimpije Domen Demšar na četrtem mestu. Demšar je bil najboljši med Slovenci tudi na 50 m delfin, kjer je osvojil sedmo mesto. Na 200 m prosto je bil to Mariborčan Erik Hren, ki je v absolutni konkurenci osvojil peto mesto.

Na 4 x 100 m prosto so se najbolje odrezali Triglavani in Triglavanke s tretjim in četrtim mestom absolutno.

2017-06-23/19:49

ag/mis

© STA 2017