PZS brez Isakovićeve, strokovna ekipa tik pred oblikovanjem

Ljubljana, 25. januarja (STA) – Sara Isaković vendarle ne bo direktorica Plavalne zveze Slovenije, je na torkovem izvršnem odboru v Ljubljani povedal novi predsednik PZS Jaka Bednarik. Dobitnica olimpijske medalje iz leta 2008 se je odločila, da bo nove življenjske izzive poiskala v Dubaju.

Plavalna zveza Slovenije je s tem v svoji ekipi izgubila svoj bržkone najbolj prepoznaven obraz, a vodstvo zveze ima v tem trenutku bolj pomembne naloge od iskanja znanih obrazov.

Pred dnevi je PZS končno dobila novega selektorja. Miho Potočnika je zamenjal Gorazd Podržavnik, ki še vedno usklajuje zadnje podrobnosti svojega programa, ki bo izhodišče za delo do olimpijskih iger 2020 v Tokiu, preden pa ga bo obelodanil, bo ta šel še v obravnavo na strokovni svet PZS.

“Program je končan v 90 odstotkih, a še ni popolnoma usklajen, saj čakam še na zadnje pripombe. A velikih skrivnosti ni. Še vedno bodo norme oblikovano tako, da bo minimalni kriterij za nastop na največjih tekmah ta, da se plavalec lahko uvrsti v polfinale ali do 16. mesta. Cilj na olimpijskih igrah 2020 je finale, želja je celo več finalov,” pravi Podržavnik.

Ta usklajuje tudi zadnje podrobnosti z novoustanovljenim panožnim timom, strokovno ekipo pod vodstvom Dimitrija Manceviča. Na tem področju je jasno, da bo za kondicijsko pripravo skrbel Miha Robnik, nutricionistka in specialistka za krvno sliko ostaja Nada Kozjek in vodja psihologov bo Tanja Kajtna. Še vedno se na PZS za sodelovanje pogovarjajo z zdravnikom Robertom Marčunom, ki je z zvezo sodeloval v zadnjih štirih letih, iščejo pa novega analitika. Ob tem Podržavnik in Mancevič napovedujeta tudi vnovične meritve na Fakulteti za šport, pa tudi večje število meritev in celo nakup mobilne opreme, ki bo omogočala lažje spremljanje plavalca na pripravah.

“Nujno potrebujemo analitika. Pomembno je, kaj se dela v tujih reprezentancah in kako so do tega prišli,” je v zvezi s tem povedal Mancevič in izpostavil, da je delo analitika celo manj pomembno na največjih tekmah, kar je bila praksa PZS doslej, kot to velja za vmesno obdobje, ko je možno v daljšem časovnem obdobju narediti potrebne spremembe.

Selektor in vodja panožnega tima bosta obenem določila skupino talentiranih plavalcev, katere cilj bodo dobri dosežki na OI 2020 v Tokiu in tudi štiri leta pozneje. “Pomembno je, da te talentirane plavalce predlagajo tudi klubi, posebej, če kdo nima ustreznih pogojev. Sam imam v glavi zaenkrat sedem, osem imen,” je še dejal Podržavnik.

Nekdanji reprezentant in zdaj trener Ribnice Miha Koren je predstavil osnutek novega sistema tekmovanj, ki ga vsaj formalno Plavalna zveza Slovenije nikoli ni imela, zato je na tem področju vladal velik nered, domače tekme z vsemi najboljšimi slovenskimi plavalci pa so postale redke in slovenski plavalci so skrbeli za kakovostne mitinge širom nekdanje skupne države. To naj bi se s prihodnjim letom spremenilo.

Plavalna zveza Slovenije dobiva tudi novo spletno stran, ki bo zamenjala preživeto in neuporabno staro, svojo obliko pa dobiva tudi projekt Dobre šole plavanja. Člani IO PZS so predsedniku na skupščini razširili tudi pooblastila, da se bo lahko neovirano pogovarjal za sodelovanje s starimi in morebitnimi novimi partnerji zveze, sprejet pa je bil tudi sklep, da sedež PZS ostaja v ljubljanski hali Tivoli.

2017-01-25/09:12
ag/ke
© STA 2017