Prvi dan plavalnega DP rekord Čelikove, dve zmagi Klinarjeve in Baua

Maribor, 26. januarja (STA) – Maribor od danes do nedelje gosti zimsko združeno državno prvenstvo v 25-metrskih bazenih. Prvi dan prvenstva sta padla dva državna rekorda, posamičnega je plavala mladinka Tina Čelik na 100 prsno (1:07,33), prav tako pa je nova znamka v mešanih štafetah 4x50m, ki so bile premierno na sporedu DP, plavalci Radovljice so plavali 1:47,38.

Plavalci in plavalke so zimsko prvenstvo izkoristili predvsem kot dober trening, mnogi zato plavajo precej različnih disciplin, nekateri pa imajo skrajšan program. Tista, ki ima veliko tekem, ob posamičnih plava tudi v številnih štafetah, je reprezentantka Anja Klinar, ki je danes zmagala na 400 prosto in za štiri sekunde ugnala tudi veliki up mariborskega plavanja Katjo Fain, ter bila najboljša tudi na 200 delfin.

“Moram priznati, da sem zadovoljna, ker sem bila pred prvenstvom malo zaskrbljena, saj nisem veliko tekmovala v zimski sezoni in tako nisem vedela, kaj pričakovati. Lahko rečem, da sem zadovoljna z obema disciplinama. Kot sem rekla pred prvenstvom, si želim doseči čim več zmag in narediti predvsem dober trening. Prijavljena sem v ogromno disciplinah, v vsaki imam dobro konkurenco in se bom morala zelo potruditi, tako da me čakajo še pestri trije dnevi,” je dejala Klinarjeva.

Pri dekletih je na 100 mešano zmago slavila Tjaša Pintar, na 100 prsno pa je že dopoldan v kvalifikacijah nov državni rekord plavala Tina Čelik, ki ga je popoldan še popravila. Ob tem je v medsebojnem dvoboju ugnala še eno dobitnico mladinske kolajne na lanskem evropskem prvenstvu Taro Vovk.

“Morda sem pričakovala še malo boljši rezultat, a sem zelo zadovoljna. Za Taro sem pričakovala, da mi bo zelo blizu, zato sem vesela, da sem jo premagala,” je po državnem mladinskem rekordu dejala Čelikova.

Na 50 hrbtno je bila najhitrejša Anemari Košak, v štafeti 4 x 100 prosto pa plavalke Fužinarja. V mešanih štafetah so Radovljici zmago priplavali Žan Pogačar, Robert Žbogar, Tjaša Pintar in Klinarjeva.

Dobro je nastopil tudi Mariborčan Martin Bau, ki pa zdaj plava za Fužinar iz Raven. Bau je zmagal na 400 prosto, kjer je, kot pravi, taktiziral, saj ga je potem čakala še disciplina 200 delfin, kjer je bil prav tako najboljši.

“Sem sem prišel iz polnega treninga, zjutraj pred tekmo sem tako še treniral, zato sem zelo utrujen. Zaradi tega sem tudi nadziral 100 prosto in malo hranil moči, ker sem želel na 200 delfin plavati nov osebni rekord, kar mi je tudi uspelo, prvič sem plaval pod dvema minutama,” pa je povedal Bau, ki ga prav tako kot ostale reprezentante čaka še pester program.

Na 100 mešano je v odprti konkurenci zmagal Kristjan Meža, na 100 prsno Aljaž Kerč, na 50 hrbtno Robert Žbogar, na 4 x 100 prosto pa je tako kot v ženski konkurenci slavila štafeta Fužinarja.

2017-01-26/20:40
jd/ke
© STA 2017