Podržavnik: Na SP želim tudi štafeto

Pretoria, 13. marca (STA) – Slovenski plavalci v teh dneh zaključujejo večtedenske priprave v Južnoafriški republiki. Opravljeno bodo preizkusili že konec tedna na odprtem prvenstvu Srbije v Beogradu, v pomembni predolimpijski sezoni pa je selektor Gorazd Podržavnik izpostavil, da si v letu 2019 na SP v Južni Koreji želi tudi nastope slovenskih štafet.

V JAR so priprave opravili reprezentanti Tjaša Oder, Špela Perše, Janja Šegel, Tina Čelik, Sara Račnik, Marcel Primožič, Matija Može in Gal Kordež ter nekateri klubski plavalci. Sprva je bila v ekipi tudi Tjaša Vozel, ki pa je po tragičnem dogodku v družini trenerja predčasno odpotovala domov.

Peščica reprezentantov se pripravam ni priključila zaradi študija in obveznosti v ZDA. Peter John Stevens je v ZDA priprave opravil po lastnem programu in se bo ekipi pridružil v Beogradu, podobno pa velja za mladi Katjo Fain in Nežo Klančar ter Anjo Klinar. Slednja se je odločila za resnejši študij, Klančarjevo čaka matura in je v tem obdobju, potem ko je zaradi mladinskih olimpijskih iger zamudila začetek šolskega leta, dala prednost knjigam, Fainova pa je ta čas zaradi trenerke prav tako vezana na domači bazen.

“Priprave so potekale po načrtih. Poudarek je bil predvsem pri ustvarjanju baze za sezono. Seveda so obremenitve glede na discipline različne, a nekako lahko rečem, da so v povprečju odplavali po osem kilometrov na dan in opravili suho vadbo. Pripravljeni smo na novo sezono in začenjamo serijo mitingov na odprtem prvenstvu Srbije, teden dni kasneje sledi četveroboj reprezentanc v Zagrebu, nato pa različni mitingi za različne starostne skupine, del elite pa se bo predstavil tudi na močni tekmi v Eindhovnu. Tam se bo pokazalo, kako uspešni smo bili,” je za STA povedal Podržavnik.

Osrednja tekma sezone bo nedvomno svetovno prvenstvo v Južni Koreji. Zaenkrat imajo normo za nastop na Korejskem polotoku Tjaša Oder, Neža Klančar in Peter John Stevens, Podržavnik pa si želi precej večjo ekipo. “Zanesljivo med na širši spisek sodita Katja Fain in Anja Klinar, a imamo doma in v ZDA še kopico plavalcev, ki jim to lahko uspe.”

Novost sezone je, da selektor Podržavnik glasno razmišlja o sestavi štafet, ki bi že na SP lovile olimpijsko normo za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu 2020. “Tekme bodo pokazale, kje smo, a vsaj na papirju imamo zelo močno ekipo, če bodo tekmovalke v formi. Fainova, Klinarjeva in Klančarjeva so zanesljivo lahko osnova za štafeti na 4 x 100 oziroma 4 x 200 m prosto. V ZDA imamo Tjašo Pintar in Nastjo Govejšek, dobro trenita Janja Šegel in še kdo. Vsaj na papirju smo močni. Sam pa si želim, da bi bili vsi res odlično pripravljeni, saj se bodo letos že delile vstopnice za igra ne Japonskem.”

A prvenstvo v Koreji bo le zgodba za najboljše. Kot pravi Podržavnik, bo lepa priložnost za tiste, ki jim zahtevne norme ne bo uspelo odplavati, tudi nastop na univerzijadi v Neaplju, mladinci pa bodo priložnost iskali na evropskem prvenstvu v Kazanu in kasneje na MSP v Budimpešti.2019-03-13/13:34ag/am© STA 2019