Podržavnik: Izjemna je bila predvsem Fainova

STA

Šport

PLAVANJE | SLOVENIJA

Ljubljana, 28. januarja (STA) – Ljubljana je v preteklih štirih dneh gostila državno prvenstvo v plavanju. Selektor Gorazd Podržavnik je bil navdušen predvsem nad nastopi Katje Fain, tekma pa je potrdila tudi obrise reprezentance za največje tekmovanje v sezoni 2019 – svetovno prvenstvo v Južni Koreji.

“V Ljubljani smo videli zelo lepo predstavo. V bazenu je bilo obilo dobrih in zanimivih bojev, predvsem med mladinci in kadeti. Izjemna pa je bila Katja Fain z rekordi na 50, 200 in 400 m prosto. Slednji bi jo popeljal celo v finale svetovnega prvenstva in lahko smo zelo zadovoljni,” je po štirih dneh strnil koroški strokovnjak.

Ta je že začrtal delo za naslednje obdobje, kjer bodo prva večja akcija priprave v Južnoafriški republiki, kamor reprezentanca odhaja februarja. “Po vrnitvi iz Pretorie bomo nastopili na odprtem prvenstvu Srbije. Tri tedne kasneje nas nato čaka močan miting v Eindhovnu, ki se ga tradicionalno udeležijo številni najboljši plavalci in tam bo že jasno, na kakšno ekipo v resnici lahko računamo za SP,” še pravi slovenski selektor.

Ta trdno računa na Petra Johna Stevensa in Nežo Klančar, ki že imata normo, Fainova je v Tivoliju dokazala, da z normo ne bo težav, ekipi pa naj bi se pridružili vsaj še olimpijki Tjaša Oder in Anja Klinar, ki je po slabši sezoni po menjavi trenerja vnovič našla pravi ritem in dobro delo na prvenstvu potrdila z dosežkom 2:08 na 200 m delfin. “Omenjeni morajo praktično normo z odstotkom odstopanja le potrditi, kar ne vi smel biti problem. Enako velja za Janjo Šegel.”

Selektor k temu dodaja, da se bodo posamezni plavalci pripravljali po lastnem programu. Stevens se bo udeležil priprav s skupino prsačev na čelu z Nemcem Fabianom Schwingenschlöglom, zaradi študijskih obveznosti se bo na sezono doma pripravljala tudi Anja Klinar.

Potihem v vodstvu reprezentance računajo na še večjo ekipo. Nedvomno sta blizu normi lahko Tjaša Vozel in Tina Čelik, v ZDA med drugim študirata nekdanji olimpijki Nastja Govejšek in Tjaša Pintar ter vrsta drugih plavalcev. “Prihodnji teden bom objavil norme za vsa velika tekmovanja. Nekateri bodo lovili svetovno prvenstvo, za druge bo lepa priložnost univerzijada, saj evropskega prvenstva letos ni. Upam, da se bodo plavalci videli na teh dveh tekmovanjih, saj je tudi univerzijada vsaj v plavanju zelo resna tekma in lepa priložnost za mlajše plavalce.”

Prav kmalu pa se bo pokazalo, kako lahko na ekipo vplivajo tudi morebitne kadrovske spremembe na zvezi. V plavalnih krogih najavljajo novo volilno skupščino. “Na strokovno delo v bazenu vse skupaj ne bi smelo imeti vpliva. Imamo finančno potrjen načrt in mirno bi morali sezono izpeljati do konca. Tudi na moj položaj to ne bi smelo vplivati, saj imam pogodbo do konca olimpijskega leta 2020,” še pravi Podržavnik.

O samih financah pa dodaja. “Imamo narejen načrt, ki se ga držimo. Seveda pa je z denarjem vedno tako, da ga ni nikoli dovolj. Sam bi si želel še kakšne skupne priprave več. Naši najboljši plavalci so razseljeni po klubih, vsak na svojem koncu in največja težava je motivacija. Ti plavalci namreč trenirajo z 10 let in več mlajšimi tekmeci, kar s sociološkega vidika zanesljivo ni primerno.”

2019-01-28/09:41

ag/ke

© STA 2019