Podpisali pogodbo za gradnjo pokritega bazena v Novi Gorici

STA

Slovensko gospodarstvoINVESTICIJE | OBČINA | PLAVANJE

Nova Gorica, 22. junija (STA) – Mestna občina Nova Gorica je z izbranim izvajalcem del za izgradnjo pokritega 25-metrskega bazena v novogoriškem športnem parku, družbo Kolektor Koling, danes podpisala pogodbeni sporazum. Dolgo pričakovana gradnja se tako lahko začne, je v izjavi ob današnjem podpisu dejal novogoriški župan Klemen Miklavič.

“Pokriti bazen ni le investicija v boljšo športno infrastrukturo in s tem razvoj športa in bolj zdravega življenja, temveč je tudi investicija v višjo kakovost življenja. S tem delamo mesto atraktivnejše za priseljevanje, za vračanje mladih diplomantov,” je povedal Miklavič.

Takega sistema gradnje pokritega bazena z dvižnim dnom, kot ga načrtujejo v Novi Gorici, doslej družba Kolektor Koling še ni uporabila, bodo pa podobno tehnologijo in sistem gradnje koristili pri gradnji bazena v Slovenj Gradcu, je povedal direktor Kolektor Kolinga Tine Vadnal. “Slovenskih ponudnikov za izvedbo takega bazenskega dna ni, dobiti bomo morali podizvajalca iz tujine,” je še dejal Vadnal.

Po začetku gradnje, kar naj bi se zgodilo v roku treh tednov, bo gradnja trajala 480 dni. Po zaključku gradnje in tehničnem pregledu se bo začelo 200-dnevno poskusno obratovanje, ko bodo v bazenu lahko zaplavali prvi uporabniki.

Občina bo sicer iz svojega proračuna prispevala le slabo četrtino denarja za investicijo, večino sredstev za nekaj manj kot petmilijonsko naložbo bo dobila od EU, in sicer dobre tri milijone iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN), 740.000 evrov pa bo iz Eko sklada.

Gradnja pokritega bazena se je sicer že nekajkrat zamaknila. Najprej so dopolnjevali projekt, nato je sledila nekajmesečna izbira izvajalca. Ponudbo za gradnjo je poslalo šest ponudnikov. Lesnina MG Oprema je ponudila najnižjo ceno; bazen bi zgradila za 4,825 milijona evrov, kar je najprej prepričalo občino.

Le okrog 30.000 evrov več je v svoji ponudbi kot drugi najugodnejši ponudnik pričakoval Kolektor Koling. Ker sta si bili ponudbi cenovno zelo blizu, je neizbrani izvajalec od Mestne občine Nova Gorica zahteval dodatna pojasnila o izbiri.

Po pritožbi Kolektor Kolinga so dokončno odločitev o izbiri na občini preložili, ker so morali odgovoriti na zastavljena vprašanja in preveriti poslano dokumentacijo. Postopek so vrnili v ponovno odločanje, s pomočjo specializiranih odvetnikov pa temeljito pregledali vse ponudbe in tako prišli do odločitve za Kolektor Koling.

Začetek gradnje bazena lahko sicer ogrozi tudi rebalans letošnjega občinskega proračuna, o katerem bodo zaradi predvidenega izpada dohodkov zaradi posledic epidemije mestni svetniki odločali na sredini seji. Ob tem bi se lahko zgodilo, da bi zaradi varčevanja odtegnili denar za bazen.

2020-06-22/14:23rr/mrn© STA 2020