Po izjemni jeseni deveterica kandidatov za EP

STA

ŠportPLAVANJE

Ljubljana, 18. novembra (STA) – Plavalni miting konec tedna v Kranju bo dokončno dal obliko reprezentanci za nastop na letošnjem evropskem prvenstvu v 25-metrskih bazenih. Selektor Gorazd Podržavnik po izjemno uspešni jesenski sezoni čaka, da dokončno oblikuje spisek za EP, na katerem je trenutno deveterica plavalcev.

V moški konkurenci so kandidati za nastop Triglavan Peter John Stevens, Martin Bau iz Branika in mladi Primož Pavletič Šenica, član PK Ljubljana. Kandidat za visoka mesta je predvsem Stevens, medtem ko se Bau v plavanje vrača po krajši triatlonski avanturi, pri Šenici pa gre za enega najbolj nadarjenih mladih plavalcev, ki je s svojimi dosežki prepričal stroko.

“Stevens je jeseni nastopal v novi profesionalni ligi ISL in trdi, da se mu hitrost dviga, kar je lep obet pred evropskim prvenstvom. Glede na napovedi je v Glasgowu lahko pravi,” je za STA povedal selektor Gorazd Podržavnik, ki je trenutno na pripravah v Turčiji. Ta upa, da bo morda prav Stevens tisti, ki bo nadaljeval niz osvajanja odličij za slovensko plavanje. Na lanskem EP, tudi takrat je bila tekma v Glasgowu, a v velikem bazenu, je Stevens osvojil jubilejno 100. odličje za slovensko plavanje na velikih tekmovanjih.

V ženski konkurenci so na spisku za nastop Ravenčanke Tjaša Oder, Janja Šegel in mlada Daša Tušek, Tjaša Vozel iz kranjske Zvezde, Mariborčanka Katja Fain in nosilka kar dveh odličij z zadnjih mladinskih olimpijskih iger Neža Klančar iz ljubljanske Olimpije.

Jeseni sta z državnimi rekordi blesteli Klančarjeva in Vozlova, ki je v Budimpešti dosegla tudi premierno zmago v svetovnem pokalu. Odrova je kolajno osvojila na vojaškem svetovnem prvenstvu, v Dohi pa premierno zmago v svetovnem pokalu. Fainova je v Dohi osvojila prve stopničke, nekdanja olimpijka Šeglova pa se je na mitingu v Celju vnovič približala svojim nekdanjim dosežkom.

“Stevens napoveduje vzpon forme, potrdile so jo že Klančarjeva, Vozlova in Fainova, pa tudi Odrova, ki pa bolj izstopa v velikem bazenu. Bau se vrača, za najmlajša pa je pomembno, da se tukaj prvič seznanita s konkurenco, saj nanje resno računamo prihodnje leto na tekmovanju v velikem bazenu v Budimpešti,” je o reprezentanci povedal Podržavnik in dodal, da predvsem od mlajših ni zahteval lovljenja norm, da bi ti lahko formo obdržali tudi za miting v Mariboru, ki bo na sporedu teden dni po EP in ko naj bi plavalci napadali norme za prihodnjo olimpijsko sezono.

O ciljih za tekmovanje v Glasgowu pa dodaja: “Naše norme so naravnane na 16. mesto z zadnjega tekmovanja, ki pa mora biti tokrat cilj za mlade in morda za povratnike v ekipo. Za Stevensa, Klančarjevo, Odrovo, Vozlovo in Fainovo pa mora biti izziv finale in boj za visoka mesta, ni pa prav od kogarkoli zahtevati kolajne. Za celo odpravo pa velja, da so vsi letos že dosegali dobre izide in z veselje čakamo EP,” še pravi selektor.

Ta zdaj čaka še kakšno morebitno odpoved, spogleduje pa se tudi s sestavo štafet. S Šeglovo, Klančarjevo, Fainovo in Vozlovo bi imela Slovenija že solidno žensko mešano štafeto, izziv pa je morda tudi kravlova štafeta, če bi imela Slovenija še četrto tekmovalko v vrhunski formi na 50 m prosto. Odgovor na to bodo dali zadnji nastopi na univerzitetnih tekmah v ZDA in tekma v Kranju.2019-11-18/09:05ag/am© STA 2019