Plavalci na priprave za decembrsko EP

Ljubljana, 16. oktobra (STA) – Plavalci so se konec tedna predstavili na mitingu Start v Kranju. Po pričakovanjih so bili v ospredju reprezentanti Martin Bau, Tjaša Oder in Tjaša Vozel ter peščica mladincev, ki se je mitinga udeležila. A Kranj je bil le uvertura v sezono, ki bo vrh doživela čez dva meseca z evropskim prvenstvom v 25-metrskih bazenih na Danskem.

Že v torek na višinske priprave v Sierro Nevado odhajajo olimpijca Martin Bau in Tjaša Oder iz ravenskega Fužinarja, mladinke Katja Fain (Branik), Neža Klančar (Olimpija), Tara Vovk (Ljubljana) in Tina Čelik (Triglav), tokrat pa se bo reprezentanci pridružil tudi Olimpijin Aljaž Kerč, ki v zadnjih letih potrjuje stalen napredek.

“Čaka nas tri tedne trdega dela, kaj bomo opravili, pa bomo v začetku novembra pokazali na mitingu v Zagrebu ter 18. in 19. novembra v Kranju, kjer bo zadnja priložnost za lovljenje norm za Dansko,” pravi slovenski selektor Gorazd Podržavnik, ki je bil zelo zadovoljen s poletno sezono, zdaj pa čaka nadaljevanje dviga dosežkov.

Vsi z izjemo Kerča, ki mora normo potrditi, so tudi na širšem selektorjevem seznamu za nastop v Koebenhavnu. A ne le sedmerica, ki odhaja na višino, kandidatov za tekmo na Severu Evrope je še več. Nastop sta že potrdila “ameriška študenta” Nastja Govejšek in Peter John Stevens, ki je lani osvojil srebro na svetovnem prvenstvu v Kanadi.

Ponuja pa se še široka paleta plavalcev. Vrnitev v izbrano vrsto napoveduje Tjaša Vozel iz kranjske Zvezde, ki bo imela prvo priložnost za normo že prihodnji teden v Skopju, zelo resno sta plavati začeli ravenski mladinki Janja Šegel in lani poškodovana Janja Jamšek, selektor čaka tudi, kako se bo v ZDA znašla še ena olimpijka Tjaša Pintar iz Radovljice, vse bližje je članski vrsti tudi mlada Sara Račnik. Vrata so odprta za vse, ki bodo pokazali primeren napredek.

Kot pravi Podržavnik, bodo o ekipi odločale dosežene norme, po kranjski tekmi pa bo jasno tudi, ali bo na Danskem morda priložnost dobila kakšna štafeta: “Za vse to je še prezgodaj. Ekipo bomo določili po izteku časa za doseganje norm in takrat bo jasno tudi, ali bomo v Koebenhavn poslali katero od štafet.”

Večino drugih slovenskih reprezentantov, predvsem mladincev in kadetov, čakajo priprave v Mariboru. Tam bodo opravili tudi meritve z novo opremo, ki jo je PZS dobila pred kratkim. Trenerji še vredno delajo tudi na novem sistemu tekmovanj, ki naj bi prinesel večjo prepoznavnost plavanju, obenem pa so na PZS zelo zadovoljni z letošnjim trenerskim seminarjem, na katerem so gostili Andreja Voroncova, ki že dolgo dela s strokovnim štabom švedske plavalke Sarah Sjoestroem.

2017-10-16/10:00

ag/zza

© STA 2017