Pismo predsednika PZS

Spoštovani,
V prilogi pošiljam pismo predsednika PZS, dr. Bora Štrumblja.
Lepo vas pozdravljam,

Maja Virant

Spoštovani plavalci in plavalke, trenerji in vsi ljubitelji plavanja,
smo v času ko ne odločamo sami o svoji usodi in usodi naših plavalcev. Na PZS se zavedamo zahtevnosti situacije in dolgoročnih negativnih posledic zaradi onemogočanja vadbe našim plavalcem in plavalkam. Nikakor pa ne pristajamo na to, da se vodstvo PZS ne odziva na trenutno situacijo s ciljem, da se omogoči plavanje kar največjemu številu plavalcev in plavalk. Morda je zato prav, da vam predstavim aktivnosti in dileme, ki so se postavljale v tem času.
V mesecu aprilu smo takoj po vzpostavitvi prvih ukrepov in prepovedi športnih aktivnosti poslali pismo ministrici za Izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) s predlogom, da vzpostavimo vsaj ti. mehurček za naše najboljše plavalce in plavalke. Odgovor je bil: ukrepi veljajo za vse.
V začetku maja smo v komunikaciji z MIZŠ izvedeli, da naj bi bili plavalci skupaj z ekipnimi športi v dvoranah zadnji, katerim bi dovolili dejavnost. Zato sva z dr. Marčunom pripravila smernice na 14 straneh za plavanje, ki sva jih prevedla in prilagodila našim razmeram. To je omogočilo, da smo
lahko plavali skupaj z drugimi športi ko je bilo to omogočeno. Sledilo je dokaj mirno poletno obdobje, kjer se je SS odločil, da zaradi različnih situacij po državi in odpiranja bazenov po dolgem premoru državno prvenstvo prestavi v oktober. Tekmovanja so poleti potekala glede na prilagojen koledar tekmovanj. Sledila je jesen in približevala sta se obe državni prvenstvi tako za mlajše starostne kategorije, kakor tudi absolutno DP. Hkrati se je začela zaostrovati situacija v zvezi s COVIDom. Zato smo imeli na obeh državnih prvenstvih tudi kontrolo zdravstvenega inšpektorata, kjer pa smo bili za organizacijo pohvaljeni in zahvala gre vsem plavalcem in plavalkam ter trenerjem, da so se držali predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja virusa. Naj tu povem, da je
bilo tudi nekaj klicev zaskrbljenih staršev zakaj prvenstva ne odpovemo. Tu smo še imeli možnost sami odločati in odpovedali ga nismo, ne glede na to, da je prvenstvo potekalo v takrat že proglašeni rdeči regiji Gorenjski. Ko se je začela situacija zaostrovati smo takoj ponovno vzpostavili stik z MIZŠ in OKSom s ciljem, da bi kar največjemu številu plavalcev in plavalk omogočili nadaljevanje z vadbo. Tako sem kot predsednik skupno imel v tem času približno 40 klicev in usklajevanj z Direktoratom za šport in OKS. Naš predlog po zaostritvi ukrepov in sprejetju novih pravil je bil, da
bi vsaj 45 najboljšim plavalcem od kadetske kategorije naprej omogočili nemoten vadbeni proces.
Predlagali smo tri ti. Mehurčke in sicer v Ravnah, Kranju in Mariboru. Dogovarjali smo se tako za bivanje, kakor tudi bazene, dogovorili pa smo se tudi, da bomo testiranja pred »prihodom« v mehurček izvedli na Kliniki Golnik. Vse smo sposobni izvesti takoj ko bomo dobili dovoljenje
pristojnih. V tem času smo poslali eno pismo na OKS in dve na MIZŠ po sklepu skupščine PZS in IO PZS in zmeraj smo dobili enak odgovor, da pravila in ukrepi veljajo za vse in trenutno ni možnih nobenih izjem. Trenirajo lahko le člani, ki se pripravljajo za DP. Osebno smatram, da ta ukrep vlade ne pije vode, potrebno pa ga je spoštovati. V končni fazi so tu še upravljalci bazenov, ki bi poleg klubov in posameznikov dobili visoke kazni v primeru kršenja odlokov in tudi oni odločajo o naši usodi. Tudi neformalno smo poskusili vzpostaviti stik z različnimi odločevalci in vplivati na njihove odločitve, vendar na žalost neuspešno. Kot predsednik sem tudi med prvimi podpisal pismo, ki ga je predsednik OKS g. Gabrovec naslovil na predsednika vlade. Trudili smo se tudi sodelovati na
tekmah v tujini, nazadnje je uspelo, da so se naši plavalci in plavalke udeležili tekme v Zagrebu, na letos največji tekmi do konca letu v Roterdamu pa so nas prijazno zavrnili zaradi situacije povezani
s COVIDom v Sloveniji. Razmišljali smo tudi, da bi naše plavalce in plavalke poslali na priprave
na Hrvaško, vendar bi jih v tem primeru čakala 14 dnevna karantena in priprave bi bile zaman.

Spoštovani, živimo v za vse nas težkih časih. Bojimo se, da bi plavalci in plavalke izgubile motivacijo za trening. Trenerji katerim je odvzeta možnost za delo se soočajo s socialno stisko. Vendar pa pravil ne postavljamo mi pač pa zdravstvena stroka in prav je tako, saj trenutno zdravniki izgorevajo v zdravljenju COVID bolnikov in prav je, da smo solidarni z njimi. Sami lahko pomagamo zdravstveni stroki le v trenutkih, ko se pojavljajo specifičnosti pri postavljanju ukrepov v zvezi s plavanjem in to smo tudi storili. Delimo usodo celotnega slovenskega športa, kjer se ne
izvajajo nobene dejavnosti, ki niso skladne z odlokom. Zato je toliko bolj pomembno, da vas vse na PZS pozovem, da se kar najbolj držimo predpisanih ukrepov, pa naj nam bodo všeč ali ne, se strinjamo z njimi ali ne. Imajo pa isti cilj – kar najhitrejša zajezitev širjenja virusa in ponoven
začetek naših dejavnosti. In od celotne družbe je odvisno kako dolgo bodo ukrepi trajali, kdaj pa bodo sproščeni. Na koncu tunela je zmeraj svetloba. In upam, da bomo iz tega mračnega tunela v katerem smo trenutno čimprej izplavali.
Ostanite zdravi,
Dr. Boro Štrumbelj.