Pellegrinijeva ukradla šov, Klinarjeva 14. na 200 m delfin

Budimpešta, 26. julija (STA) – Štirikratna udeleženka olimpijskih iger Anja Klinar je svetovno prvenstvo v plavanju v Budimpešti sklenila s 14. mestom na 200 m delfin. V polfinalu je z 2:09,31 dosegla skoraj identičen čas kot v dopoldanskih kvalifikacijah, ko je bila še desetinko sekunde hitrejša in dosegla najboljši izid v sezoni.

Za finale je zadostoval dosežek 2:07,82, ki je vsega dve stotinki sekunde hitrejši od osebnega rekorda 29-letne Klinarjeve z olimpijskih iger v Londonu 2012. “Soliden nastop, a lahko bi bilo bolje. Želela sem si, da plavam hitreje kot zjutraj in pod 2:09 minute. To mi ni uspelo, a pridobila sem dve mesti in nastopila sem v polfinalu, s tem sem lahko zadovoljna. V takem vzdušju je bilo enkratno plavati,” je po tekmi povedala Gorenjka.

Nekoliko je Klinarjevi, ki je plavala na zunanji progi osem, boljši dosežek preprečila tudi Briana Throssel. “Ob sebi sem imela Avstralko, za katero sem mislila, da bo potegnila naprej, zato sem bila prepričana, da sem veliko hitrejša, ko sem videla, da sem pred njo. Vseeno je izid v celoti dober in lahko sem zadovoljna s tem prvenstvom, res pa je, da sem si želela še malo več. Rezultati gredo naprej, trudim se, kar je pri mojih letih težko, a imam še vedno rezerve. Gremo naprej,” je še povedala tekmovalka, ki si bo zdaj privoščila oddih in izpustila tudi državno prvenstvo prihodnji teden v Kranju.

Jeseničanka, članica radovljiškega kluba, je na prvenstvu nastopila že v nedeljo, ko je bila deveta na 400 m prosto, kar je še vedno najboljši slovenski dosežek na letošnjem tekmovanju.

Tekmo so odprle tekmovalke na 200 m prosto in prvič na prvenstvu sta v bazen v istem finalu skočili največji zvezdnici tekmovanja olimpijska prvakinja in branilka naslova Američanka Katie Ledecky ter Madžarka Katinka Hosszu.

Obe pa je tokrat presenetila nekdanja šampionka Italijanka Federica Pellegrini, svetovna prvakinja iz let 2009 in 2011, ki se je kot edina v finalu spustila pod mejo 1:55 in v tej disciplini osvojila že svojo sedmo medaljo. Ledeckyjeva si je srebro razdelila z Avstralko Emmo McKeon, bronasto z OI v Riu, Hosszujeva pa je bila “le” sedma. Zanimivo je, da bi za srebro tako kot v Pekingu 2008, spet zadostoval slovenski rekord Sare Isaković, saj je bila tako kot v olimpijskem finalu od slovenskega rekorda boljša le Pelegrinijeva.

Madžarsko slavje je na 200 m delfin preprečil Južnoafričan Chad LeClos. Ta je vodil od skoka v vodo, pa vse do cilja. Domači junak in branilec naslova Laszlo Cseh, ki mu je Američan Michael Phelps preprečil, da bi se v zgodovino plavanja vpisal kot eden največjih zvezdnikov, je v končnici lovil Južnoafričana, a mu je zmanjkalo nekaj decimetrov in štiri desetinke sekunde do zlata.

Na 50 m prsno je Britanec Adam Peaty, ki je v torek navdušil z dvema svetovnima rekordoma, po pričakovanju ubranil naslov, s 25,99 pa še drugič v karieri prebil mejo 26 sekund. Italijanski dan pa je po Pellegrinijevi začinil še Gabriele Detti z zmago na 800 m prosto, Grigorio Paltrinieri je bil v tej disciplini bronast.

Svojo prevlado v novem bazenu ob Donavi pa so potrdili Američani, ki so danes dvakrat popravili svetovni rekord v moško-ženski štafeti na 4 x 100 m mešano. V finalu so Matt Grevers, Lilly King, Caeleb Remel Dressrel in Simone Manuel dosegli izid 3:28,56 in bili še 1,72 sekunde hitrejši kot ameriška vrsta v jutranjih kvalifikacijah. Zanimivo je, da so Američani za finale zamenjali celo štafeto, saj so zjutraj svetovni rekord dosegli Ryan Murphy, Kevin Cordes, Kelsi Worrell in Mallory Comerford.

V četrtek ima slovenska vrsta prost dan, v petek pa kvalifikacije čakajo Velenjčanko Nastjo Govejšek na 50 m delfin ter Ravenčanki Tjašo Oder in Gajo Natlačen na 800 m prosto.

2017-07-26/20:15

ag/ic

© STA 2017