Pellegrinijeva še leto dni, številni bodo zaradi OI 2021 spremenili cilje

Rim, 25. marca (STA) – Prestavitev olimpijskih iger v Tokiu na leto 2021 zaradi novega koronavirusa za mnoge športnike pomeni tudi razmislek o podaljšanju načrtovane športne poti. Med prvimi je nove treninge potrdila italijanska plavalka Federica Pellegrini, pred desetletjem ena najtrših tekmic slovenske šampionke Sare Isaković.

Pellegrinijeva, ki je leta 2008 v Pekingu osvojila zlato kolajno na 200 m prosto prav pred Isakovićevo, obe pa sta plavali hitreje od takrat veljavnega svetovnega rekorda, je že napovedala, da bo pri 31 letih kariero nadaljevala za še eno leto.

“Na eni strani si mislim, vraga, plavati bom morala še eno leto. Sliši se kot hec, a enostavno ne morem nehati,” je po prestavitvi iger novinarjem povedala svetovna rekorderka in šestkratna svetovna prvakinja, ki je poleti načrtovala konec kariere.

Obenem dodaja, da je odločitev o prestaviti iger pravilna, saj veliko športnikov trenutno enostavno nima priložnosti, da se res pripravi na igre. Čaka jo novo naporno leti. “Upam, da bo moje telo zdržalo.”

Podobno razmišlja 35-letni ameriški zvezdnik Ryan Lochte, ki kljub 35 letom pravi, da bo vztrajal še eno sezono. “Seveda sem bil malo jezen zaradi prestavitve, saj sem treniral trdo in v vodi se počutim dobro. Zaradi vsega, kar se je dogajalo v preteklosti, sem imel poleti velike načrte, a vsa ta zadeva trenutno je večja od mene,” je za Los Angeles Times dejal 12-kratni olimpijski prvak, ki je prvo zlato osvojil pred 16 leti na igrah v Atenah 2004.

Lochte se je želel v Tokiu ameriški javnosti odkupiti za škandal v Rio de Janeiru, ki ga je uprizoril z opitimi soplavalci in se kasneje zlagal o napadu roparjev, zaradi česar je bil kaznovan s 10-mesečnim suspenzom. Pa tudi za 14-mesečno prepoved plavanja zaradi kršenja protidopinških pravil v letu 2018.

Pred resnimi odločitvami pa so tudi slovenski plavalci. Tjaša Oder je zadnji dve sezoni posvetila izključno plavanju, pri tem pa se za konec kariere spogledovala z olimpijskim finalom. Na evropskem prvenstvu, ki bi ga morala maja gostiti Budimpešta, pa si je 26-letnica Korošica ob dobrem razpletu želela še eno kolajno s tekmovanja Stare celine.

Povsem plavalno leto si je za Tokio vzela tudi 20-letna Neža Klančar, ki bi se po Tokiu odločila o morebitnem študiju v ZDA, ali nadaljevanju šole in športa doma. Tudi Ljubljančanka bo morala do jeseni spremeniti svoje načrte. 2020-03-25/07:41 ag/ag © STA 2020