Peaty z evropskim rekordom potrdil prevlado na 100 m prsno

Koebenhavn, 16. decembra (STA) – Sobotno popoldne v Kraljevi areni je minilo brez slovenskih plavalcev. V mednarodni konkurenci pa je še enkrat več izstopal Britanec Adam Peaty, svetovni in olimpijski prvak na 100 m prsno, ki je nekoliko slabši v krajšem bazenu, kljub temu pa je današnji finale dobil z novim evropskim rekordom 55,94 sekunde.

Peaty je vzel rekord Rusu Kirilu Prigodi, ki je v polfinalu plaval 56,02. Danes sta bila plavalca poravnana vse do zadnjih metrov, ko je Peaty prevzel pobudo, v končnici pa je Rusa ugnal še prekaljeni Italijan Fabio Scozzoli. Ista trojka je bila na vrhu tudi na 50 m prsno, ko se je zmage z evropskim rekordom veselil Italijan.

Že peto in šesto zlato kolajno je osvojila Madžarka Katinka Hosszu, danes neustavljiva na 50 m hrbtno in 200 m mešano. Svetovna rekorderka Ruta Meilutyte iz Litve je prepričljivo dobila tekmo na 100 m prsno.

Prava poslastica je bil moški finale na 50 m delfin, kjer nosilcev medalj ni bilo moč ločiti s prostim očesom. Z 22,42 je zmagal Rus Aleksander Popkov, stotinko sekunde je zaostal Ukrajinec Andrej Govorov, dve pa Srb Sebastian Sabo in Britanec Benjamin Proud, ki sta skupaj stopila na najnižjo stopničko zmagovalnega odra.

Na 200 m prosto je bila najhitrejša Francozinja Charlotte Bonnet. V mešani moško-ženski štafeti na 4 x 50 m prosto so se zlata veselili Nizozemci s svetovnim rekordom, hitrejši od prej najboljšega izida na svetu pa so bili tudi srebrni Rusi, ki so vodili do zadnje predaje.

2017-12-16/19:01

ag/ke

© STA 2017