Nova ponjava pomembna pridobitev za plavanje na Ravnah na Koroškem

Ravne na Koroškem, 23. oktobra (STA) – Na mestnem kopališču na Ravnah na Koroškem so danes slovesno odprli novo ponjavo nad olimpijskim bazenom, vredno 132.000 evrov. Ponjava je velik dosežek za Plavalni klub Fužinar, predstavlja pa tudi veliko pridobitev za mesto. Posebnost naložbe je, da za ogrevanje izrablja odpadno toploto iz družbe Sij Metal Ravne, so poudarili danes.

Nova presostatična ponjava ali balon, kot pridobitvi pravijo na Ravnah, nadomešča dotrajani balon, star okoli desetletje. Z naložbo je plavalcem na Ravnah omogočeno celoletno treniranje v olimpijskem bazenu, naložba pa je bila nujna za njihove nadaljnje priprave na vrhunski, tekmovalni ravni, je ob današnji slovesnosti poudaril župan občine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen.

“Na Ravnah držimo kondicijo,” je dodal Aleš Logar, direktor javnega Zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnost, ki upravlja z bazenom in tudi s preostalo občinsko infrastrukturo s področij, ki jih pokriva. Po njegovih besedah pridobitev pomeni, da se dejavnosti na Ravnah ne zmanjšujejo in da bo “plavanje na Ravnah še živelo”.

Za nakup ponjave je bilo izvedeno javno naročilo v vrednosti 132.000 evrov, dobavitelj ponjave pa je družba Duol. Polovico zneska za ponjavo bo zavod poravnal letos, preostanek pa v naslednjih treh letih, pri čemer pa so po Logarjevih besedah naložbo podprli tudi številni donatorji. Ponjava pa ni edina naložba na mestnem kopališču, saj so nevarne tlakovce na osrednji ploščadi zamenjali z betonom, ta del naložbe je bil vreden 120.000 evrov.

Sodelujoči na današnji novinarski konferenci in slovesnosti ob uradnem odprtju ponjave so izpostavili tudi inovativen način ogrevanja vode v olimpijskem bazenu in zraka pod ponjavo, saj za to s pomočjo družbe Petrol izkoriščajo odpadno toploto enkrat že izkoriščenega plina v proizvodnji družbe Sij Metal Ravne. Takšen način ogrevanja predstavlja na daljši rok tudi za okoli 30 odstotkov nižjo porabo energije in s tem nižje stroške, pravi Logar.

Da gre v tem primeru daljinskega ogrevanja za inovativen projekt na območju Slovenije, je poudaril član uprave družbe Petrol Rok Vodnik. Predstavlja tudi zgleden primer sodelovanja med gospodarskimi družbami, ki prinaša dobrobit celotnemu okolju, je dodal. Temu je pritrdil tudi glavni direktor Sij Metala Ravne Andrej Gradišnik, ki je dejal, da želijo s tem skupaj s sestrskim podjetjem Sij Ravne Systems pomagati, da bi tudi v prihodnje bili na Ravnah zagotovljeni dobri pogoji za vrhunsko plavanje.

Ponjava je velik dosežek za Plavalni klub Fužinar in pomeni, da ima klub za prihodnjih 15 do 20 let zagotovljene osnovne predpogoje za svoje delo, pa je povedal Miran Kos iz Plavalnega kluba Fužinar in navedel, da imajo v klubu še visoke cilje. Ne le k plavanju privabiti čim več otrok in mladine, temveč, kot je dejal, klubu v zbirki manjkata še medalja s svetovnega prvenstva v članski kategoriji za olimpijske bazene in olimpijska medalja. “Pogoje imamo odlične, sedaj so postali še odličnejši,” je dejal Kos, ki si želi, da bi v olimpijski bazen pozimi privabili tudi več drugih občanov in obiskovalcev od drugod.

2018-10-23/14:07

vpu/ag