Nova Duna Arena čaka najboljše plavalce sveta (ozadje)

Ljubljana, 14. julija (STA) – Popoldan se bo s predtekmovanji v skokih v vodo in sinhronem plavanju v Budimpešti začelo svetovno prvenstvo v plavanju in vodnih športih. Slovenska odprava bo štela sedem plavalcev, a bo v prvem tednu nastopila le radovljiška olimpijka Špela Perše, ki bo na Blatnem jezeru tekmovala v daljinskem plavanju. Na 10 km bo nastopila v nedeljo.

Šele 23. julija se bodo Peršetovi pridružili Anja Klinar, Tjaša Oder, Gaja Natlačen, Nastja Govejšek, Martin Bau in Peter John Stevens, ki bodo nastopali v bazenskem plavanju, ob že omenjenih disciplinah pa bodo organizatorji razdelili še komplete medalj najboljšim vaterpolistom in vaterpolistkam na svetu.

Slovenska pričakovanja tokrat slonijo predvsem na mladem Triglavanu Petru Johnu Stevensu, ki je lani na EP v Londonu in decembra na SP v kratkih bazenih v Kanadi osvojil srebrno medaljo. V sezoni se Stevens sicer ni približal svojim osebnim rekordom, Budimpešta pa bo nekakšen lakmusov papir, ki bo pokazala, ali so bili zadnji, nekaj slabši dosežki, le posledica velike utrujenosti. V ženski konkurenci prvo ime ostaja Anja Klinar, ki navdušuje tudi v letu 2017, nazadnje je v Chartresu in Zagrebu dosegala osebne rekorde, ob pravi formi pa bo morda tudi kandidatka za finale. Pri večini ostalih bo prva želja dobro plavanje in osebni rekordi, tudi pri Tjaši Oder, lani bronasti na EP, ki se iz ZDA letos ni vrnila 100-odstotno pripravljena.

Že vsako finale bo glede na sezono odmeven dosežek, v slovenskem taboru pa upajo, da bodo dobili tudi 10. plavalca v zgodovini, ki bo zaplaval med najboljšo osmerico na svetu. V preteklosti je to uspelo Borutu in Darjanu Petriču, ki sta tudi edina s kolajnama, Igorju Majcnu, Emilu Tahiroviću, Petru Mankoču, Blažu Medvešku, Sari Isaković, Matjažu Markiču in Damirju Dugonjiću, na prvenstvu leta 2005 v Kanadi pa je v štafeti nastopil tudi Jernej Godec.

Prvo poolimpijsko leto bo kot vselej tudi priložnost za nova imena v svetovnem plavanju, saj bo tekma prvo merjenje moči na poti do Tokia 2020. Madžari, znani kot odlični prireditelji, so pripravili odlična prizorišča. Nova je Duna Arena, ki je bila dokončana letos, na finalnem turnirju lige prvakov pa so jo že preizkusili vaterpolisti, ki novega objekta niso mogli prehvaliti. Za SP bo dobila tudi dodatna sedišča, saj bodo ob 5000 stalnih sedežih z montažnimi tribunami navijačem ponudili dodatnih 10.000 mest. Ob finalnih nastopih slovitih domačih plavalcev Katinke Hosszu in Laszloa Cseha, pa bodo ti zanesljivo polni.

Tradicionalno prizorišče daljinskega plavanja ostaja Panonsko morje oziroma Blatno jezero s središčem Balatonfüredom, 130 km jugozahodno od Budimpešte. Peršetova si tukaj želi odprt boj z najboljšimi, da je konkurenčna, pa je potrdila že na lanskih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru s 16. mestom, 16. je bila tudi na zadnjem SP v ruskem Kazanu, letos pa je bila na evropskem pokalu v Izraelu celo druga.

Posebnost prvenstva bo Trg Betthany. Tam bodo prireditelji na bregu Donave pripravili prizorišče za višinske skoke v vodo, moški skačejo s 27 metrov, ženske z 20. Gre za najmlajšo, a izredno zanimivo disciplino tega tekmovanja, ki so jo prvič izvedli v Barceloni 2013. V mestnem gozdu na kopališču Szechenyi, kjer se v neposredni bližini skrivajo priljubljene sprehajalne poti, spomeniki in Trg junakov, se bodo merile sinhrone plavalke.

Za Madžare bo najbolj vroče na bazenu Alfred Hajos, na otoku sredi Donave, kjer bodo potekala vaterpolska tekmovanja. Gre za znan center, ki je v preteklosti gostil tudi plavalna tekmovanja in skoke v vodo.

2017-07-14/10:00

ag/zzb

© STA 2017

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja