Nekdanji predsednik madžarske plavalne zveze obtožen umora

Budimpešta, 18. aprila (STA) – Nekdanji predsednik madžarske plavalne zveze Tamas Gyarfas, ki je madžarsko plavanje vodil kar 20 let, nato pa novembra 2016 odstopil z mesta, je bil obtožen sostorilstva pri umoru medijskega podjetnika Janosa Fenyöja februarja 1998, je sinoči sporočila madžarska policija.

Gyarfas, ki je tudi član upravnega odbora Mednarodne plavalne zveze (Fina), je z mesta predsednika madžarske zveze odstopil pred dobrim letom, ko ga je v javnosti zaradi avtoritarnega vodenja ostro kritizirala madžarska plavalna šampionka Katinka Hosszu. Do julija 2017 je bil Gyarfas tudi podpredsednik Fine.

Gyarfas si je bogastvo ustvaril kot medijski podjetnik in ustanovitelj produkcijske hiše. Ob tem naj bi prišel navzkriž s Fenyöjem, časnikarskega mogotca so 11. februarja 1998 ustrelili, ko je v Budimpešti v svojem avtomobilu čakal na rdeči luči semaforja. Storilec je bil slovaški plačani morilec, ki so ga marca 2016 v Budimpešti obsodili na dosmrtno ječo.

Kdo je umor naročil na Madžarskem zaenkrat le ugibajo, se je pa precejkrat v špekulacijah pojavilo Gyarfasovo ime, ki je obtožbe vseskozi zanikal. Po poročanju madžarskih medijev pa so se zdaj pojavili zvočni posnetki, ki so Gyarfasa hudo obremenili.

2018-04-18/11:38

jd/ad

© STA 2018