Na Reki še tri slovenske zmage

Reka, 12. februarja (STA) – Slovenski plavalci so tudi v nedeljo na mitingu na Reki dosegli tri zmage. Anja Klinar je bila najhitrejša na 400 m prosto, Tina Čelik na 50 m prsno in Matjaž Rozman na 100 m delfin.

Slovenske plavalke so imele svoj šov po pričakovanjih na 400 m prosto, kjer izkušena Anja Klinar mlajši konkurenci ne pusti blizu. S 4:11,85 je prepričljivo ugnala Ravenčanki Gajo Natlačen in Saro Račnik, peto in šesto mesto sta osvojili Radovljičanka Špela Perše in Mojca Hancman. Zaradi slabega počutja je Klinarjeva danes v finalu nastopala le v eni disciplini, zjutraj pa je za “ogrevanje” dosegla še osebni rekord na 100 m hrbtno.

“V soboto sem bila tako slaba, da sem se bala, da bom dobila gripo in razmišljala o odhodu domov. Na srečo je danes precej bolje. Ne glede na te manjše zaplete sem zelo zadovoljna, saj sem prav tako hitra kot lani, ko sem bila v tem času v olimpijski sezoni bolj pripravljena. Danes sem si želela še kakšno sekundo boljši izid, a sem sama napravila napako, prehitro začela, zato sem na koncu plačala davek. Če bi pametneje začela, bi šlo,” je povedala Klinarjeva, ki se bo čez teden dni z jedrom reprezentance odpravila na priprave v Južnoafriško republiko.

Mladinska evropska prvakinja Tina Čelik je z 32,72 zmagala na 50 m prsno, v isti disciplini je bila Radovljičanka Tjaša Pintar tretja. Pintarjeva je nato osvojila še drugo mesto na 200 m prsno, kjer je bila Čelikova četrta. “Vesela sem, da sem že zdaj plavala pod 33 sekundami na 50 prsno, dobro pa sem plavala tudi na 200 m prsno, kjer sem se približala osebnemu rekordu,” je povedala Čelikova iz kranjskega Triglava, ki si želi v sezoni predvsem dober nastop na mladinskem evropskem in svetovnem prvenstvu. O članskem prvenstvu v Budimpešti v tem trenutku še ne razmišlja: “Niti ne vem, kakšna je norma za Madžarsko. Moj prvi cilj je dober nastop na MEP v Izraelu.”

Na 100 m delfin je Olimpijin mladinec Matjaž Rozman zmagal, s 54,95 pa za 15 stotink sekunde zgrešil mladinski rekord Petra Mankoča. “Malo mi je žal, ker sem normo za MEP zgrešil za vsega stotinko, a vseeno sem plaval super, normo pa sem zgrešil predvsem zaradi nekaj slabšega prihoda v cilj,” pravi Ljubljančan, ki želi najprej na MEP, z dobrimi nastopi pa se mu potem odpira tudi pot na mladinsko svetovno prvenstvo v Indianapolisu.

Olimpijec Martin Bau, ki nastopa za Fužinar, je bil tretji na 1500 m prosto. Na stopničke se je z drugim mestom na 100 m prosto vnovič povzpel Olimpijin Aljaž Kerč, mlada Ravenčanka Janja Šegel je bila s 56,81 tretja na 100 m prosto, z 1:04,49 pa je dosegla tudi osebni rekord in tretje mesto na 100 m hrbtno. Na zmagovalni oder je kot tretji na 100 m hrbtno stopil tudi Radovljičan Žan Pogačar.

Med osmerico so se uvrstili še Neža Kocijan, Diana Naglič, David Mihalič, Jan Toman in Rok Pečar.

2017-02-12/20:26
ag/ad
© STA 2017