Na Ravnah v ospredju uveljavljena imena, vse bližje najboljšim Fainova

Ravne na Koroškem, 18. marca (STA) – Slovenski reprezentanti v različnih starostnih kategorijah so po pričakovanjih krojili razplet na mednarodnem plavalnem mitingu na Ravnah na Koroškem. Novo ime med najboljšimi je mlada Mariborčanka Katja Fain, ki je že v uvodu v poletno sezono potrdila, da se je pridružila mladinskemu vrhu.

Zanimiv je bil že uvod finalnega programa, ko so se na 50 m prsno udarile olimpijka Tjaša Vozel iz kranjske Zvezde ter aktualna mladinska prvakinja in podprvakinja Tina Čelik iz Triglava in Tara Vovk iz Ljubljane. Z 32,97 se je zmage veselila Čelikova, ki v tem obdobju še ni bila tako hitra, izkušena Vozlova pa je morala priznati premoč tudi Vovkovi. V moški konkurenci je slavil domači mladinski reprezentant Dejan Šteharnik. Vozlova je svoje izkušnje nato unovčila na 200 m prsno.

“Sama nisem pričakovala, da bom tako hitra na 50 prsno,” je bila prvega dosežka vesela Čelikova, ki pa ni skrivala nejevolje nad slabšim nastopom na 200-metrski razdalji: “Skušala sem plavati drugače kot zjutraj, pa je šlo malo narobe.”

V moški konkurenci je za najboljši dosežek poskrbel Madžar Peter Bernek, ki je z 1:51,36 in rekordom mitinga zmagal na 200 m prosto. Slabe tri sekunde je za njim zaostal olimpijec Martin Bau, ki pa je v nogah in rokah še čutil dolgo pot, saj se je z reprezentanco šele v petek vrnil z večtedenskih priprav v Južnoafriški republiki. Bernek se je kasneje veselil še zmage na 100 m delfin, Bau pa je drugo mesto osvojil tudi na 200 m mešano. “Seveda sem plaval resno na obeh tekmah, a sem zelo utrujen, zato sem kar zadovoljen,” je sobotne vtise strnil Bau.

Posebna poslastica je bila tudi ženska tekma na 200 m prosto, kjer sta se dolgo za prvo mesto borili najboljša tuja plavalka na mitingu Madžarka Evelyn Verraszto in bronasta z lanskega mladinskega prvenstva Janja Šegel iz domačega kluba. V drugih 100 metrih pa se je v boj za zmago vključila tudi mariborska mladinka Katja Fain, hči nekdanje šampionke Metke Sparavec, ki sta ji na koncu do zmage proti Verrasztovi zmanjkali vsega dve desetinki sekunde, dobila pa je slovenski dvoboj s Šeglovo, ki pa je bila prav tako na pripravah v JAR.

Fainova je ob tem izpolnila normo B za nastop na svetovnem prvenstvu v Budimpešti, svoj osebni rekord pa je popravila za skoraj štiri sekunde. Na 50 m prosto je Šeglova dvakrat izboljšala rekord mitinga, na koncu je slavila s 26,47.

“Izidi tukaj so res dobri, saj so doseženi iz polnega treninga, zato so zelo dobri tudi občutki. Seveda sem tudi zelo zadovoljna, da sem ugnala tudi Janjo (Šegel), svojo vrstnico,” je povedala Fainova, ki je tudi v tej disciplini izpolnila normo za poletno mladinsko evropsko prvenstvo, a sama pravi, da ima večje načrte v daljših disciplinah na 400 in 800 m prosto. Izdala je tudi recept za velik napredek: “Enostavno sem trdo trenirala naprej in z uspehi se je tudi trener še bolj posvetil meni.”

“Po dolgi poti sem seveda utrujena, kar je razlog za malo slabše izide, kot sem si jih želela. Res dober je bil le nastop na 50 m prosto,” pa je po tekmi povedala Šeglova in dodala, da je imela po olimpijskih igrah v Riu tudi nekoliko daljši premor, zato seveda še ni povsem na ravni lanskih dosežkov.

Radovljičanka Anja Klinar je najprej najprej zmagala na 100 m delfin, prav ob koncu dneva pa je štirikratna udeleženka olimpijskih iger z 8:43,40 zmagala še na 800 m prosto in dosegla izid dneva po mednarodnih tablicah. Drugi najboljši ženski dosežek je z 8:50,37 odplavala domača reprezentantka Gaja Natlačen, na najnižjo stopničko zmagovalnega odra pa je stopila še ena radovljiška olimpijka Špela Perše, tudi daljinska plavalka. “Noge in roke so bile res težke. Težje kot sam nastop, a po tako dolgi poti hitreje ne gre,” je po zmagi povedala izkušena Gorenjka.

Na 200 m mešano se je zmage z osebnim rekordom 2:17,91 veselila že omenjena Vovkova, ki na poti do zmage ugnala tudi Verrasztovo in Fainovo, a tudi mlada Mariborčanka je še enkrat plavala najhitreje v karieri. Tekmo na 1500 m prosto je dobil mladi Marcel Primožič, ki velja za enega večjih talentov slovenskega plavanja.

2017-03-18/19:44
ag/lr
© STA 2017