Na mitingu v Kranju za zadnje reprezentančno mesto v štafeti

STA

ŠportPLAVANJE

Ljubljana, 22. novembra (STA) – Kranj bo v soboto in nedeljo gostil tradicionalni Vesnin in Špelin memorial v plavanju. Gre za tradicionalno zadnjo izbirno tekmo za reprezentanco, na kateri se bo letos oblikovala ekipa za decembrsko evropsko prvenstvo (4.-8.12.) v 25-metrskih bazenih v Glasgowu.

Na spisku selektorja Gorazda Podržavnika so že Tjaša Oder, Janja Šegel, Daša Tušek (vse Fužinar Ravne), Neža Klančar (Olimpija), Tjaša Vozel (Zvezda Kranj), Katja Fain, Martin Bau (oba Branik Maribor), Peter John Stevens (Triglav Kranj) in debitant Primož Pavletič Šenica (Ljubljana).

Kot pravi Podržavnik, v Kranju ne računa več, da bi glede na dosežke v sezoni kdo od preostalih slovenskih plavalcev dosegel posamično normo za nastop na EP, čeprav upa, da ga kdo od kandidatov demantira. Zato pa je prvi mož slovenske stroke dal priložnost predvsem sprinterkam, saj se je odločil, da Slovenija na Škotskem nastopi tudi z žensko štafeto 4 x 50 m prosto.

Z Janjo Šegel, Katjo Fain in državno rekorderko Nežo Klančar ima Slovenija v Glasgowu že trojico sprinterk, prva kandidatka za pot na Škotsko pa je zdaj Radovljičanka Tjaša Pintar. “Odločil sem se za štafeto. V Kranju pa se zdaj vsem plavalkam ponuja priložnost za to prosto četrto mesto. Tjaša Pintar je letos že zelo hitro plavala v ZDA v jardskem bazenu, zato bo za vse ostale norma na 50 m prosto v Kranju 25,3 sekunde,” je v pogovoru za STA pojasnil Podržavnik.

Ta bo v Glasgowu postavil tudi mešano štafeto, kjer se bo že omenjeni trojici pridružila specialistka za prsni slog Tjaša Vozel. Štafete pa naj bi postale prioriteta tudi za naslednja tekmovanja. “Sam si tudi na evropskem prvenstvu poleti v Budimpešti želim čim več štafetnih nastopov. Seveda bo pred tem doma treba pokazati prave rezultate, saj bomo na Madžarsko peljali tiste, ki realno lahko dosežejo dober izid.”

Kranjski prireditelji na tekmi napovedujejo številne zanimive finalne nastope, ki se bodo v soboto začeli ob 16. uri, v nedeljo pa ob 17. Med potniki za Glasgow se bodo predstavili Bau, Pavletič Šenica, Klančarjeva, Fainova, Tuškova in Šeglova. Tudi v nekaterih napetih medsebojnih dvobojih. Žal manjka lažje poškodovana Vozlova. “Gre za manjšo poškodbo kolena, ki pa bo do EP sanirana. Bila sem prijavljena za miting, a po posvetu z zdravnikom se se nato odločila, da ne tvegam tako neposredno pred prvenstvom,” je nenastopanje pojasnila plavalka.2019-11-22/13:16ag/am© STA 2019