Na Mepu še druga medalja za slovenski tabor

Tel Aviv, 29. junija (STA) – Slovenska odprava na mladinskem evropskem prvenstvu v plavanju v izraelski Netanyi se drugi dan veseli drugega odličja. Na 400 m prosto si je bron priplavala mladinka mariborskega Branika Katja Fain z novim mladinskim rekordom 4:11,36.

Mlada Katja Fain je z medaljo na Mep potrdila napredek v sezoni in krenila po stopinjah matere Metke Fain, ki je z dekliškim priimkom Sparavec leta 1999 na evropskem prvenstvu v Istanbulu Sloveniji priplavala prvo žensko kolajno na članskih prvenstvih v olimpijskem bazenu sploh. Obenem je za skoraj sekundo izboljšala mladinski rekord Sare Isaković iz leta 2005. Tudi na večni slovenski lestvici sta pred mlado Fainovo zdaj le še obe radovljiški zvezdnici rekorderka Anja Klinar in Isakovićeva s svojim najboljšim dosežkom v članski konkurenci.

“Že zjutraj sem bila presenečena nad osebnim rekordom, popoldan pa sem šla še enkrat na polno. To medaljo sem si res želela in na zadnjih 100 metrih sem dala vse od sebe ter bila po tekmi res vesela tako izida kot medalje,” je po kolajni za STA povedala mlada Štajerka, ki je izstopala že v četrtek z dosežkom na 800 m prosto.

Nekoliko nesrečno se je dan končal za Fužinarjevo plavalko Saro Račnik, ki je v isti disciplini osvojila nehvaležno deveto mesto in za las ostala brez večernega finala, njena klubska sotekmovalka Mojca Hancman je bila na 400 m prosto 21.

Izkazal se je tudi mladinec Olimpije David Mihalič, ki je v četrtek kar dvakrat dosegel mladinski rekord na 200 m mešano, polfinalni dosežek 2:04,29 pa ga je v bazenu ob južnem robu Sredozemskega morja kot osmega popeljal v petkov finale, prvi moški za slovensko odpravo, skupaj pa že šesti na letošnjem prvenstvu. Anže Ferš Eržen iz ljubljanske Ilirije si je na 200 m mešano zagotovil še en polfinale, na koncu pa 13. mesto.

Neža Klančar iz Olimpije ima za sabo ponesrečen dan. S trenerjem Tomažem Torkarjem sta se odločila, da izpustita finale na 100 m prosto, saj se je mlada Ljubljančanka želela povsem posvetiti nastopu na 200 m prsno, v preveliki želji pa je zjutraj v prsnem slogu osvojila le 22. mesto in ostala brez dveh potencialnih popoldanskih tekem. “Že v četrtek sem bil pred hudo dilemo, saj se finale običajno ne odpove, a med obema nastopoma je bilo vsega pol ure. Na koncu je prevladala želja po nastopu na 200 m prsno, saj sva menila, da je tukaj realno dosegljiva boljša uvrstitev. Lahko bi tudi tvegala, v primeru polfinala na 200 m prsno bi Neža lahko povsem za ogrevanje plavala tudi na 100 m prosto, a se mi to ni zdelo pošteno, saj bi tako odvzela možnost tekmovalki, ki si res želi nastopiti. Na žalost se je izšlo, kot se je,” je povedal Torkar.

Osebna rekorda sta dosegla tudi Pirančan Marcel Primožič, ta ga je popravil za skoraj devet sekund, in Radovljičan Jan Toman na 1500 m prosto ter tekmovanje končala na 14. in 19. mestu. Oba pa sta na večni slovenski lestvici s svojima dosežkoma uvrščena med najboljšo deseterico. Olimpijin Matjaž Rozman je bil na 200 m delfin 24.

Veliko je zadovoljstvo tudi v slovenskem taboru, ki si je v dveh dneh po zaslugi Fainove in Tine Čelik priborilo že dve medalji in šest finalnih nastopov, kar devet plavalcev pa si je že v uvodnih dveh dneh priplavalo uvrstitev do želenega 16. mesta.

2017-06-29/19:24

ag/ag

© STA 2017