Na Madžarskem pod drobnogledom Fainova in olimpijske norme (ozadje)

pripravil Aleksander Gasser

Budimpešta, 15. maja (STA) – V ponedeljek bodo na evropskem prvenstvu v plavanju in vodnih športih v Budimpešti z nastopi začeli tudi tekmovalci v bazenskem delu tekmovanja. Slovenija na Madžarsko pošilja deveterico plavalcev z različnimi cilji, nestrpno pa strokovni delavci v vseh reprezentancah čakajo tudi na listo prijav, ki bo dokončno razkrila možnosti posameznikov.

Olimpijsko leto in koronavirus sta dodobra posegla tudi v plavanje. Z izjemo posameznih močnih mitingov plavalci v zadnjem letu in pol niso imeli velikega tekmovanja, čeprav formo lahko preverjajo tudi na osnovi doseženih izidov.

Ti pa so tik pred začetkom tekmovanja v Budimpešti manj pomembni, saj Evropska plavalna zveza tudi dva dni pred prvimi nastopi še vedno ni razkrila liste prijav in bo ta verjetno znana šele danes zvečer po zadnjem srečanju vodij reprezentanc in zadnjih odpovedih.

Tik pred prvimi nastopi tako ostaja skrivnost, kako konkurenčne so na letošnjem prvenstvu posamezne discipline. V olimpijskem letu evropsko prvenstvo vsakič postreže z odpovedjo nekaterih najboljših, ki se pripravljajo zgolj na igre.

Letos bi bil dodaten razlog za odpoved še koronavirus in omejitve pri vadbi zaradi strogih protokolov, ki se jim bodo številni skušali izogniti in raje še naprej v miru trenirali v domačem okolju. Po drugi strani v prid nastopom govori dejstvo, da so športniki že dolgo brez močne tekme in potrebujejo tekmovalni ritem in pristop.

Uganka ostaja tudi forma. Medtem, ko najboljši vrhunec forme strogo tempirajo za igre v Tokiu, čeprav je denimo v krajših disciplinah moč doseči tudi po dva vrha, bodo posamezniki formo tempirali samo za igre in Budimpešto vzeli za “vmesni postanek” na poti do Japonske.

Priložnost bodo dobili tudi številni mlajši plavalci, ki se ne igre niso uvrstili, a v posameznih disciplinah le za kanček zaostajajo za reprezentančnimi kolegi.

Brez spiska prijavljenih nehvaležne napovedi slovenskih možnosti

Brez spiska prijavljenih je nemogoče napovedati tudi slovenska pričakovanja. Slovenija je daleč od ravni izpred dobrega desetletja in več, ko je Sara Isaković šla po poti osvojitve olimpijske kolajne, prsačev Emila Tahirovića, Damirja Dugonjića in Matjaža Markiča, ki niso le napadali kolajn, ampak že med sabo odločali o dvojici, ki bo nastopala v popoldanskem delu tekmovanja in seveda Petra Mankoča, ki je predvsem v kratkem bazenu, vselej poskrbel za slovensko zastavo v ozadju odra za zmagovalce.

Cilji devetčlanske slovenske odprave so zelo različni. V moški konkurenci bosta mlada Sašo Boškan in Primož Šenica Pavletič dobila premierno priložnost v evropski eliti. Oba bosta napadala osebne in s tem tudi državne rekorde. Martin Bau se bo zbral za 800 m prosto, a v letošnji sezoni v tej disciplini doslej ni prepričal in vse stavi na EP.

V ženski konkurenci bo v središču pozornosti Katja Fain, ki je pred tedni v Bratislavi močno izboljšala osebni rekord na 1500 m prosto in če ji to uspe ponoviti v metropoli ob Donavi, nedvomno sodi med kandidatinje za finale. Popoldanski nastop si želi tudi na 200 m prosto.

Selektor Gorazd Podržavnik izpostavlja, da za tekmovalce nikakor ni v ospredju lovljenje olimpijskih norm, ker bi to povzročala dodaten pritisk. Dejstvo pa je, da si Neža Klančar in Tjaša Vozel želita prav to – pot v Tokio.

Klančarjeva je bila letos že blizu svojim osebnim in državnim rekordom, s kanček boljšimi dosežki na 50 in 100 m prosto ter 50 m delfin pa meri tudi na popoldanske nastope. Vozlova ostaja neznanka, saj je leto zelo dobro začela, po zadnjih pripravah pa je imela nekaj zdravstvenih težav po cepljenju proti covidu 19 in ji prepričljiv dosežek za samozavest tudi manjka.

Tjaša Pintar in Janja Šegel bosta pomembni predvsem v slovenskih štafetah, saj Šeglova nikakor ne najde forme izpred let, ki bi jo denimo vsaj na 200 m prosto s ponovljenimi dosežki popeljala blizu finalu na evropskem prvenstvu.

A prav štafete naj bi bile skrito slovensko orožje. Šeglova, Fajnova, Klančarjeva in Pintarjeva namreč tako na 4 x 100 m prosto in 4 x 200 m prosto kandidirajo za finale in potihoma upajo tudi na uvrstitev na olimpijske igre. Na 4 x 100 m mešano bo cilj državni rekord. 2021-05-15/10:30 ag/gj © STA 2021