Na EP tudi Vozlova

Kranj, 18. novembra (STA) – Junakinja prvega dne Špelinega in Vesninega memoriala v Kranju je plavalka kranjske Zvezde Tjaša Vozel, ki je na 200 m prsno z 2:25,86 dosegla normo za nastop na evropskem prvenstvu v 25-metrskih bazenih, ki bo decembra na Danskem.

Vozlova, ki si je po olimpijskih igrah vzela manjši premor, se tako vrača v reprezentanco, ki ima zdaj na seznamu za Koebenhavn kar deset plavalcev. Pred njo so normo že dosegli že Peter John Stevens, Tina Čelik (oba Triglav Kranj), Martin Bau, Tjaša Oder (oba Fužinar Ravne), Aljaž Kerč, Neža Klančar (oba Olimpija), Katja Fain (Branik), Tara Vovk (Ljubljana) in Nastja Govejšek (Velenje).

“Res sem zelo vesela tega rezultata. Letos sem najboljše plavala 2:31 in nisem si mislila, da lahko to izboljšam za šest sekund. Res dobro. Res pa je, da sem letos treninge začela že julija, nisem imela počitnic, zato sem šla v zimsko sezono z več baze in vesela sem, da sem izpolnila normo,” je povedla plavalka, ki je bila blizu normi že oktobra v Zrenjaninu in prejšnji teden v Zagrebu.

“Če dobim vodo v roke, če jo čutim, gre nekako kar samo od sebe,” je še povedala junakinja prvega dne, ki si želi na EP dosežke še nadgraditi. Ob tem je dobila tudi tekmo na 50 m prsno, kjer je tesno ugnala Vovkovo in Čelikovo, Vovkova pa je bila še tretja na 200 m prsno. “Smo še v polnem treningu na EP, kjer si želim najboljše izide, tudi mladinski rekord na 200 m mešano,” je o tem povedala mlada Ljubljančanka.

Za še en zelo dober izid je poskrbela mlada Fainova, ki je z 1:58,75 slavila na 200 m prosto. Žal je v tej disciplini brez norme ostala njena vrstnica z olimpijskimi izkušnjami Janja Šegel. “Bila sem malo bolj spočita kot prejšnji teden v Zagrebu, tako da je bilo malo lažje. Bomo videli, kako bo šlo jutri, a danes sem z rezultatom zadovoljna. Na 400 m prosto pa bi rada dosegla osebni rekord,” je po zmagi povedla Mariborčanka, ki si želi tudi slovenski članski rekord na 200 m prosto.

Na 50 m prosto je bila najhitrejša rahlo obolela Klančarjeva, ki je tesno dobila dvoboj s klubsko kolegico iz Olimpije Nežo Kocijan. Na 100 m hrbtno se je zmage veselila talentirana Ravenčanka Janja Jamšek. Ob koncu dneva je Ravenčanka Tjaša Oder, bronasta z zadnjega EP v Londonu, zanesljivo dobila memorialno disciplino Špele Rebolj na 800 m prosto. Z 8:30,60 dosegla tudi najboljši izid prvega dne po mednarodnih tablicah.

V moški konkurenci je bil olimpijec Fužinarja Martin Bau prepričljivo najboljši na 1500 m prosto in je s 15:17,92 poskrbel za najboljši moški dosežek dneva. A po nastopu je bil manj zadovoljen njegov trener Gorazd Podržavnik, ki je videl predvsem velike tehnične napake, ki so preprečile še bistveno boljši dosežek. Pirančan Marcel Primožič je dobil tekmi na 50 in 200 m prosto. Ilirijan Anže Ferše Eržen pa se je ob zmagi na 100 m hrbtno veselil tudi novega mladinskega rekorda 54,83.

2017-11-18/19:59

ag/tb

© STA 2017