Miting Ilirije 2019 ogledalo slovenskemu plavanju

Ljubljana, 10. maja (STA) – Plavalni klub Ilirija in z njim tudi slovensko plavanje letos slavita 100 let organiziranega delovanja. Konec tedna bo na Ilirijinem bazenu potekal že 39. tradicionalni miting, ki pa je prav ob častitljivem jubileju slabo zaseden.

Na tekmovanju, finalni del se bo oba dneva začel ob 15. uri, bosta med slovenskimi članskimi reprezentanti nastopili le Neža Klančar iz ljubljanske Olimpije in Tina Čelik iz kranjskega Triglava, obe nosilki kolajn z lanskih mladinskih olimpijskih iger v Buenos Airesu, skupaj pa je za tekmovanje prijavljenih več kot 300 plavalcev.

Prav 100. obletnica Ilirije kaže klavrno podobo plavalnega športa v Sloveniji. Miting, ki je vsako leto po plavalni plati zaznamoval konec druge svetovne vojne v prestolnici, je nekoč privabljal vse najboljše Slovence, pa tudi hrvaške reprezentante, močni konkurenci pa so se pridružili številni nosilci kolajn z največjih tekmovanj na svetu.

A podobne mitinge so pred desetletjem in pol gostili tudi v Kranju, Radovljici, Ravnah na Koroškem … Zacvetela je slovenska plavalna pravljica z olimpijsko kolajno Sare Isaković, s svetovnim rekorderjem Petrom Mankočem, evropskim rekorderjem Matjažem Markičem, Anjo Klinar, Anjo Čarman, Emilom Tahirovićem, Damirjem Dugonjićem, Tjašo Oder, Petrom Johnom Stevensom in mnogimi drugimi.

Pri organizacijskih težavah v klubih in na zvezi je zanimivo, da se je organizacijska in rezultatska krivulja začela obračati navzdol prav po olimpijski kolajni Sare Isaković leta 2008 v Pekingu. Reprezentanca je s kolajnami sicer nadaljevala z uspehi, a sam plavalni proizvod v obliki mitingov v Sloveniji je z nekaj izjemami postajal vse slabši.

Glavne razloge gre iskati v dejstvu, da večina boljših slovenskih plavalcev po srednji šoli nadaljuje študij v ZDA in jih doma ni več, obenem je prav z olimpijskim letom 2008 nastopila tudi globalna gospodarska kriza. Druga resnica, ki jo mora novo vodstvo Plavalne zveze Slovenije z Borom Štrumbljem na čelu vzeti zelo resno, pa je dejstvo, da so mitingi postali le še vir zaslužka z naslova prijavnin, kakovost mitingov in močna konkurenca pa stranskega pomena, s čimer pa na dolgi rok izgublja plavalni šport.

Lani je PZS predvsem po zamislih trenerja Mihe Korena sicer spremenila tekmovalni sitem. A ta je naravnan predvsem razvojno za mlajše kategorije, vodstvo zveze pa bo moralo razmisliti, kako vrniti v Slovenijo vsaj nekaj mitingov na najvišji ravni, ki bodo zanimivi tudi za gledalce, novinarje in sponzorje.

2019-05-10/11:19ag/zza© STA 2019