Mankočev rekord prvenstev obstal

Koebenhavn, 17. decembra (STA) – Prireditelji na EP v kratkih bazenih v plavanju so danes v Koebenhavnu razdelili 10 kompletov kolajn. Tudi v najbolj “slovenski disciplini” na 100 m mešano, kjer se je z 51,76 zmage veselil Italijan Marco Orsi. Izid je natančno sekundo slabši od rekorda prvenstev Petra Mankoča iz leta 2009 in bo tako veljaven tudi na naslednjem EP 2019 v Glasgowu.

Najuspešnejša udeleženka letošnjega tekmovanja je po pričakovanjih postala Madžarka Katinka Hosszu s šestimi zlatimi kolajnami, ki pa v nedeljo ni tekmovala. “Enostavno bi si finale rada enkrat v miru ogledala,” je že v soboto dejala madžarska zvezdnica.

V Kraljevi areni, kjer so prireditelji konec tedna za gledalce odprli tudi zgornji ring, je domačim ljubiteljem plavanja veselje najprej pokvarila Španka Jessica Vall Montero, ki je na 200 m prsno ugnala domačo evropsko rekorderko Rikke Möller Pedersen. Ta je imela kljub bučnemu navijanju precej dela, da je tesno ugnala Belgijko Fanny Lecluyse. Prvak na 100 m prosto je postal Italijan Lucca Dotto, velik belgijski dan pa je s srebrom potrdil Peter Timmers.

Na 100 m delfin je švedska svetovna rekorderka Sarah Sjoestroem vendarle prišla do zlata, potem ko je v Koebenhavnu že večkrat stopila na stopničke za zmagovalce. Švedinja pa se ni ustavila in dobila tudi tekmo na 50 m prosto, kjer je za vsega stotinko ugnala Nizozemko Ranomi Kromowidjojo. Domači navijači so slavili bron Pernille Blume. Prav na koncu pa si je Sjoestroemova zlato priplavala še v švedski mešani štafeti, ki je preprečila igranje danske himne, zanimivo pa je, da sta ekipi kolajni osvojili na zunanjih progah, torej s sedmim in osmim časom predtekmovanja,

Liechtenstein je nov med državami dobitnicami kolajn na evropskih prvenstvih. Tja ga je z bronom na 400 m prosto vpisala Julia Hassler. Z bojem za zmago ta ni imela nič, saj sta o prvem mestu odločali Madžarka Boglarka Kapas in Nemka Sarah Köhler, v drugi polovici pa je bila močnejša Madžarka.

Še eno zlato več je Rusom priplaval Aleksander Harlanov, najboljši na 200 m delfin. Rusi so pričakovali zlato tudi od Aleksandra Kolesnikova na 50 m hrbtno, a je mladi Rus slabo prišel v cilj, kar je izkoristil Italijan Simone Sabbioni. Prav na koncu so se Rusi vendarle veselili še enega zlata z mešano štafeto, z dosežkom 1:30,44 pa so poskrbeli tudi za nov svetovni rekord.

2017-12-17/19:22

ag/ke

© STA 2017