Mankoč v Ljubljani popestril obliko plavanja

Ljubljana, 04. februarja (STA) – Nekdanji plavalni šampion Peter Mankoč je v Centru dobrega počutja v Murglah pripravil prvi miting na izpadanje, ki se ga je udeležilo po 16 najboljših slovenskih plavalcev in plavalk. Sproščena prireditev je predvsem pri nastopajočih požela veliko hvale.

Vnaprej je bilo jasno, da bo sprinterski miting na 50-metrskih razdaljah poskrbel za obilo dobre volje, pa tudi za vrsto napetih bojev, preračunavanj in presenečenj. Miting je imel namreč kar tri ključe, ki so odločali o najboljših. Tekmovalci so plavali na izpadanje, pari so bili izžrebani naključno, naključno pa so bile izžrebane tudi discipline, v katerih so se pomerili.

Dodatna elementa sprinterskega mitinga na izpadanje sta dejstvo, da izraziti sprinterji s številom nastopov popuščajo, obenem pa je predvsem prsna tehnika, za nekatere pa tudi hrbtna, tista, v kateri so izrazito slabši in tudi na papirju močnejši tekmeci lahko izgubijo. Odloča lahko že posamezen slabši obrat. Prav žreb je poskrbel za obilo dobre volje med športniki.

Obenem je bil v majhnem bazenu miting tudi posebnost za gledalce, saj se je bilo najboljših na startu skoraj mogoče dotakniti, se jim približati na dober meter. Pa tudi miting na izpadanje je precej drugačna izvedba od klasičnega monotonega plavalnega tekmovanja, ki z izjemo tehničnih podrobnosti, ki so za gledalce takorekoč nevidne, že stoletje ni spremenil formata.

Izidi na mitingu niso bili pomembni, na koncu pa sta slavo požela plavalca Olimpije Neža Klančar in Domen Demšar. Klančarjeva je v finalu ugnala ravensko olimpijko Janjo Šegel, v finalu sta plavali v prsnem slogu. Demšar pa Velenjčana Kristjana Mežo, moška finalista sta nastopila v hrbtnem slogu.

“Ta miting je res nekaj posebnega. Tukaj imamo čas, da se res zabavamo in hecamo. Gre za nekaj povsem drugega kot na drugih pomembnih tekmah. Obenem se je prijetno podružiti na kratki tekmi z drugimi najboljšimi slovenskimi plavalci, saj se med sabo dobro poznamo, redko pa je čas, da smo res skupaj. Tudi organizacija je bila res super,” je po tekmi povedala zmagovalka v ženski kategoriji Klančarjeva.

“Sam sem najbolj vesel, da so plavalci tekmovanje vzeli z dobro voljo in navdušenjem. Zame je najbolj pomembno, da so bili zadovoljni oni. Sicer pa smo se prireditelji potrudili za zanimiv in nepredvidljiv format tekme,” pa je po prvem mitingu pokomentiral Mankoč, ki si želi na leto organizirati vsaj dva takšna mitinga. “Izkoristiti moramo tisto luknjo v pripravah, ki se ponuja, in plavalcem pripraviti tudi nekoliko drugačno, sproščeno tekmo.”

2019-02-04/09:00

ag/ke