Kraljeva arena v Koebenhavnu dobiva obliko za plavalno EP

Ljubljana, 01. decembra (STA) – Kraljeva arena v Koebenhavnu bo med 13. in 17. decembrom gostila evropsko prvenstvo v plavanju v 25-metrskih bazenih. Prireditelji EP so prav danes začeli preurejati objekta za potrebe EP, med drugim bosta postavljena dva začasna bazena, v katera bodo natočili več kot dva milijona litrov vode.

V novi večnamenski dvorani, odprli so jo februarja, so prireditelji počakali konec koncerta nemške skupine The Scorpions, nato pa začeli 10-dnevno prenovo za EP, pri čemer so najprej natančno izmerili, kje bodo postavili tekmovalni bazen. Pri urejanju dvorane, ki bo med EP sprejela 6500 gledalcev, sodeluje več kot 50 delavcev, med prvenstvom pa bo sodelovalo 500 prostovoljcev.

Znane so tudi prve številke o udeležencih. Prireditelji pričakujejo okrog 700 plavalcev iz 45 držav, domačo reprezentanco pa bo zastopalo kar 38 nastopajočih na čelu z olimpijsko prvakinjo iz Ria 2016 Pernille Blume ter nosilkama brona Rikke Moller Pedersen in Mie Nielsen. V moški konkurenci je najbolj odmevno ime nekdanji evropski prvak Viktor Bromer.

“Evropsko prvenstvo v plavanju je prvo mednarodno športno tekmovanje, ki ga bo gostila veličastna Kraljeva arena. Ob domačih adutih pa bodo tu nastopili tudi največji evropski asi plavanja Švedinja Sarah Sjöström, Britanec Adam Peaty in Madžarka Katinka Hosszu,” je za spletno stran organizacijskega komiteja povedal direktor tekmovanja Mads Bang Aaen in dodal, da je tudi zanimanje za EP zelo veliko, saj so organizatorji uradna povpraševanja po vstopnicah prejeli iz 28 držav.

Slovenijo bo na EP zastopalo 11 plavalcev. Prvo ime ekipe je svetovni podprvak na 50 m prsno Triglavan Peter John Stevens, med dekleti pa Ravenčanka Tjaša Oder, bronasta lani na EP v 50 m bazenu v Londonu na 800 m prosto. Ob omenjenih je selektor Gorazd Podržavnik v reprezentanco vpoklical še Tino Čelik iz Triglava, Martina Baua iz Fužinarja, plavalca Olimpije Aljaža Kerča in Nežo Klančar, Katjo Fain iz Branika, Taro Vovk iz PK Ljubljane, Velenjčanko Nastjo Govejšek in Tjašo Vozel iz kranjske Zvezde. Skupaj imajo Slovenci prijavljenih 34 nastopov.

2017-12-01/14:36

ag/zza