Klinarjevi še naslova štiri in pet

Maribor, 27. januarja (STA) – Radovljičanka Anja Klinar ostaja prvo ime slovenskega plavanja tudi v letu 2017. Na DP v kratkem bazenu v Mariboru si je v petek priplavala zmagi na 800 m prosto in 200 m hrbtno, na 200 m mešano jo je ugnala klubska kolegica Tjaša Pintar, obe pa sta nato nastopili še v zmagoviti klubski moško-ženski štafeti na 4 x 100 m mešano.

Klinarjeva je morala v bazen že v prvi disciplini na 800 m prosto, kjer je nato prepričljivo zmagala pred vse boljšo mariborsko mladinko Katjo Fain, v končnici pa je v zanimivem troboju popustila Ravenčanka Gaja Natlačen. 1. Klinar, 2. Fain je bil vrstni red tudi na 200 m hrbtno, tukaj pa je morala olimpijka iz Radovljice na koncu vendarle pokazati tudi dober finiš, da je še drugič premagala Fainovo.

Enak recept se Klinarjevi ni izšel na 200 m mešano, kjer je na koncu spet močno napadla, da bi tudi v internem klubskem dvoboju premagala še eno radovljiško olimpijko Tjašo Pintar, ki pa se v končnici ni dala in dvoboj odločila v svojo korist za dve desetinki sekunde.

“Zelo sem zadovoljna z zmago na 800 m prosto in 200 m hrbtno. V kravlu sem plavala kontrolirano in privarčevala tudi nekaj moči za ostala nastopa. Vesela sem tudi zmage na 200 m hrbtno, ki ni moja disciplina, malo pa sem razočarana zaradi poraza na 200 m mešano. A nisem v formi, utrujena sem, težko je plavati in tole tukaj je dober trening. Izkupiček dveh naslovov in srebra je zato dober,” je po tekmi dejala Klinarjeva.

V ženski konkurenci je mlada koroška zvezdnica Janja Šegel dobila tekmo na 100 m prosto, a tudi Pintarjeva in tretjeuvrščena Neža Klančar iz Olimpije sta se v napeti tekmi spustili pod mejo 56 sekund. Prvo in tretjo sta ločili dve desetinki. Tara Vovk iz Ljubljane pa se je na 50 m prsno oddolžila Tini Čelik iz kranjskega Triglava za četrtkov poraz na 100 m prsno. Plavalki, ki sta lani na mladinskem evropskem prvenstvu v tej disciplini osvojili prvo in drugo mesto, le da je bil vrstni red obraten, sta vnovič ugnali olimpijko iz kranjske Zvezde Tjašo Vozel.

Na koncu je bila na sporedu še mešana moško-ženska tekma na 4 x 100 m mešano, kjer sta se zmagoviti radovljiški štafeti pridružila še Robert Žbogar in Žan Pogačar. Prvi je že pred tem prepričljivo zmagal na 200 m mešano.

Tretji naslov na DP je osvojil Mariborčan Martin Bau, ki po novem plava za Fužinar. Po pričakovanjih je bil najhitrejši na 800 m prosto, na 100 m prosto pa ga je ugnal Ribničan Chad Andoljšek. “Tekma na 800 m prosto je bila kontrolirana, želel sem si začeti 4:00 in drugih 400 metrov odplavati hitreje, kar mi je uspelo. Na 100 m prosto je bila tekma na sporedu zelo hitro. A bil sem zelo hiter, glede na to, da sem bil po prvi tekmi še utrujen, saj sem osebni rekord zgrešil za vsega tri desetinke sekunde. Vseeno sme zelo zadovoljen in veselim se naslednjih nastopov tukaj,” je po tekmi v zanj še vedno domačem bazenu dejal Bau.

Olimpijin Aljaž Kerč je po pričakovanjih zmagal še na 50 m prsno, malo presenečenje pa je bila zmaga mladinca Ilirije Anžeta Ferš Eržena na 200 m hrbtno. Prireditelji so razdelili tudi kompleta medalj štafetam na 4 x 50 m prosto. Pri dekletih so bile najhitrejše plavalke Olimpije, pri fantih pa Ribničani. Tilen Kočevar, Tim Zobec, Robert Lovšin in Chad Andoljšek iz Ribnice so nastop ob koncu dneva ponovili in z 1:32,24 dosegli tudi nov slovenski rekord.

2017-01-27/20:03
ag/mis
© STA 2017