Klinarjeva v polfinale na 200 m delfin, svetovni rekord Američanov

Foto

Budimpešta, 26. julija (STA) – Radovljiška plavalka Anja Klinar si je na svetovnem prvenstvu v Budimpešti z dosežkom 2:09,21 s 16. izidom kvalifikacij priplavala popoldanski polfinale na 200 m delfin, ki bo na sporedu ob 18:25.

Klinarjeva je rahlo zaostala takoj po startu, nato pa uspešno lovila tekmice pred sabo. Prav na startu je zamudila tudi priložnost za višjo uvrstitev in boljšo progo v polfinalu, saj so tekmovalke med osmim in 16. mestom ločile manj kot štiri desetinke sekunde.

“Pričakovala sem malo boljši izid, čeprav je tudi dosežek 2:09 soliden. Vesela sem, da sem si priplavala polfinale. Tam bo prvi cilj, da plavam boljše kot zjutraj in pridobim kakšno mesto,” je po tekmi povedala štirikratna udeleženka olimpijskih iger z Jesenic in se strinjala s trditvijo, da so izidi v plavanju vse bolj zgoščeni: “Na vsakem svetovnem prvenstvu vse več plavalk dosega boljše izide in vse težje se je prebiti v popoldanski del, zato sem vesela, da bom imela danes še drugo priložnost.”

Z 2:07,25 je bila v predtekmovanju prepričljivo najhitrejša Madžarka Katinka Hosszu, ki je ob bučnem aplavzu v Donavski areni plavala neposredno ob slovenski reprezentantki. Za finale bodo plavalke nedvomno morale doseči izid pod 2:08 minute, a tudi 29-letna Klinarjeva je na olimpijskih igrah v Londonu pred petimi leti že prebila to mejo.

Prav ob koncu jutranjega programa je ameriška moško-ženska štafeta 4 x 100 m mešano dosegla nov svetovni rekord, skupno že šestega v metropoli ob Donavi. Ryan Murphy, Kevin Cordes, Kelsi Worrell in Mallory Comerford so razdaljo zmogli v 3:40,28 minute in za 1,43 sekunde izboljšali dve leti star rekord Britancev. Gre za eno najmlajših disciplin plavanja, ki je na sporedu SP šele od prejšnjega prvenstva v Kazanu.

Velja omeniti še Kitajca Yuanhui Fuja, ki je v kvalifikacijah 50 m hrbtno zmogel v 27,21 sekunde in se na 16 stotink približal svetovnemu rekordu. Tega je na svetovnem prvenstvu 2009 v Rimu, torej v obdobju visokotehnoloških kopalk, dosegel njegov rojak Jing Zhao.

2017-07-26/11:40
ag/zza/ag
© STA 2017