Klinarjeva in Bau do svojih petih posamičnih naslovov

Maribor, 28. januarja (STA) – Slovenski plavalci so v mariborskem pristanu opravili tretji dan državnega zimskega prvenstva. Do svojega petega posamičnega naslova je prišel “mariborski Ravenčan” Martin Bau, zmagal je na 200 prosto in 400 mešano, medtem ko je Radovljičanka Anja Klinar z zmago v njeni paradni disciplini 400 mešano prišla prav tako do svoje pete zmage.

V mariborskem pristanu moči te dni meri 408 plavalcev in plavalk iz 26 klubov, ki bodo nastopili v 63 disciplinah. Tekma tretjega dne prvenstva je bila ženskih 200 m prosto, kjer sta bili na startu Janja Šegel in Tjaša Pintar, ki sta nastopili na olimpijskih igrah v štafeti 4 x 200 m prosto, medtem ko je Klinarjeva ta dvoboj izpustila. Najhitrejša je bila Pintarjeva, medtem ko je drugo mesto osvojila Katja Fain iz mariborskega Branika, sicer 15-letna mladinka in hčerka nekoč odlične plavalke Metke Sparavec.

Novo zmago je danes vknjižila Klinarjeva, ki ima do zdaj že pet naslovov in eno drugo mesto v posamični konkurenci. “Danes sem imela zelo pester program, ker sem že zelo utrujena, sem se zato odločila danes plavati samo svojo paradno disciplino 400 mešano. Rezultat bi bil lahko sicer malo boljši, a je glede na utrujenost kar dober. Sem zadovoljna, pomembna je zmaga,” je po tretjem dnevu dejala Klinarjeva.

Mariborčan Bau, ki v tej sezoni trenira in plava za ravenski Fužinar, ima zdaj prav tako pet državnih naslovov in eno drugo mesto med posamezniki, danes je bogati zbirki dodal še zmago na 400 mešano in 200 prosto.

“400 mešano sem nadziral tekmo in hranil moči, saj sem zelo utrujen. Moral sem se potruditi, ker mladi pritiskajo in nas starejše lovijo. Upam, da jutri ne bom imel zjutraj treninga. Utrujen sem tako, da sploh ne vem, da sem utrujen. Po treh dnevih se že kar pozna, v nedeljo zjutraj imam dve tekmi na petdeset in upam, da se za popoldan spočijem za 1500 metrov, pa bomo videli,” pa je po petem naslovu dejal Bau.

Na 100 hrbtno je zmagal Radovljičan Robert Žbogar, na 50 delfin pa Matjaž Rozman. Pri ženskah je na 100 hrbtno slavila Ravenčanka Janja Šegel, na 50 delfin pa Anemari Košak iz Celja.

Že v dopoldanskem predtekmovalnem delu so nov absolutni državni rekord v štafeti 4×50 mešano plavale Ravenčanke Janja Šegel, Maruša Mlinar, Diana Naglič in Gaja Natlačen, nova znamka zdaj znaša 1:56,59, staro znamko so popravile za dve sekundi. Popoldan so obe štafeti, tako moško kot žensko, na 4×200 prosto, dobili plavalci ravenskega Fužinarja.

Nekaj novih državnih rekordov je bilo postavljenih tudi v kadetski in mladinski konkurenci, večinoma v štafetnih nastopih. V nedeljo sledi v Mariboru še zadnji dan prvenstva.

2017-01-28/19:57
jd/zzb
© STA 2017