Klinar: Sezona je bila psihično zelo težka

Ljubljana, 23. julija (STA) – Plavalka Gorenjske banke Radovljice Anja Klinar bo po desetletju in pol prvič izpustila vrhunec sezone v 50-metrskem bazenu zaradi slabše pripravljenosti. Sama ne skriva, da je bila sezona, v kateri je praktično s prvim dnem treninga izvedela, da so ji v klubu zamenjali trenerja, težka po psihični plati, forma pa ne zadošča lastnim ciljem.

Plavalna stroka v Sloveniji je bila presenečena, ko so se v radovljiškem klubu jeseni odpovedali trenerju Mihi Potočniku, ki je serijsko proizvajal olimpijce, pripeljal Saro Isaković do srebra na igrah v Pekingu 2008, poskrbel za kar tri slovenske ženske štafete na olimpijskih igrah, kjer so Radovljičanke vedno tvorile jedro, in številne kolajne in finala na evropskih prvenstvih.

Najhujši udarec je bil bržkone za štirikratno olimpijko Klinarjevo, ki je ostala zadnji adut iz nekdanje odlične ekipe, kjer sta jedro moškega dela predstavljala še dva olimpijca Luka Turk in Robert Žbogar. “Z Urško Potočnik sva rabili precej časa, da sva se navadili ena na drugo. Zame je bilo psihično zelo težko. Nekateri pač ne razumejo, da menjava trenerja po toliko letih ni enostavna. Ne da se kar tako menjati trenerja, ko si že narejen plavalec,” razlaga Jeseničanka, ki je nase prvič opozorila pred 15 leti prav v Glasgowu, ko je tam osvojila zlati medalji na mladinskem evropskem prvenstvu na 200 in 400 m mešano, pa čeprav je bila od večine tekmic mlajša leto dni.

Kot pravi 30-letna Gorenjka, je bila tako za njo kot za trenerko sprememba velika. “Urška je imela spoštovanje do mene, meni ni bilo lahko in šele v zadnjih mesecih sva se navadili ena na drugo. Zadovoljna pa sem, da sem z rezultati ostala v stiku. Zraven sem, pa čeprav so izidi malo slabši kot v preteklih letih. A po toliko sezonah si lahko tudi jaz privoščim eno slabo. Je pa res, da sem si želela tudi malo spočiti glavo in kljub odplavanim normam ne grem na EP.”

Po več kot 20 letih aktivnega plavanja Klinarjeva razkriva, da jo je nekdanji trener poznal podrobno in in narekoval ves proces priprav. “Novo trenerko sem morala nekako naučiti kakšne imam občutke v vodi, kako se počutim na posamezen dan, kaj pričakujem.” Sezona je bila zato tudi za tekmovalko dolga in na sredozemskih igrah v Tarragoni je padla dokončna odločitev o nenastopanju na EP. “Tam sem bila zelo zadovoljna z izidom na 200 m delfin. Na Škotskem bi se borila za polfinale, a vsakič sem bila v finalu in ne zdi se mi smiselno, da zdaj grem na prvenstvo zato, da sem tam. Taka tekma je naporna tudi za glavo, če izidi niso taki kot prejšnja leta. Hitro te zna kdo popljuvati, sama pa se obremenjujem s tem in zato bom ostala doma.”

Kot pravi, letos čaka le še na prvenstvo v Kopru, ki bo tam konec tedna, potem pa bo razmislila, kako naprej. “Po mesecu dni bodo sledili novi treningi in priprava na svetovno prvenstvo 2019. Prepričana sem, da bo naslednja sezona veliko boljša od letošnje.”

Poleti bo EP spremljala le preko malih zaslonov ter opravila še kakšno obveznost na fakulteti, saj je začela s študijem ekonomije. “Plavanje imam zelo rada, plavam zato, ker uživam. Vedeti pa je treba, da se v Sloveniji od plavanja težko živi. Sama plavam za svojo dušo in mislim, da lahko naredim še kakšen lep rezultat. Za naprej pa potrebujem tudi izobrazbo, saj je to popotnica za naprej. Po toliko letih se je bilo tudi zelo zanimivo vrniti k študiju. Veseli me, da počnem še kaj drugega.”

2018-07-23/11:10

ag/ke

© STA 2018