Klančarjeva z novim državnim rekordom deseta na 100 m prosto (dopolnjeno)

Foto

Budimpešta, 21. maja (STA) – Slovenska plavalka Neža Klančar je na evropskem prvenstvu v plavanju v Budimpešti v polfinalu na 100 m prosto osvojila skupno deseto mesto. S časom 54,47 je postavila nov državni rekord in skupno že četrtega posamičnega na tem tekmovanju.

Dvajsetletna članica ljubljanske Olimpije je danes v drugi polfinalni skupini zasedla šesto mesto, skupno pa je bila deseta, kar je njena najboljša posamična uvrstitev na EP. Za dve stotinki je popravila tudi svoj državni rekord, ki ga je odplavala v ponedeljkovem dopoldanskem sporedu v prvi predaji štafete 4 x 100 m prosto.

Obenem se je še za malenkost približala olimpijski normi A (54,38), kar ji daje upanje, da bo dobila posebno povabilo za nastop v Tokiu. Olimpijske igre se bodo začele 23. julija.

“Spet državni rekord, kar je odlično. A manjka mi še tista pikica na i, tako za finale kot tako želeno olimpijsko normo. Seveda pa sem lahko zelo vesela tudi desetega mesta v Evropi,” je po tekmi povedala Ljubljančanka, ki je doslej na prvenstvu uresničila vse cilje. V polfinale se je uvrstila na 50 in 100 m prosto, ter v obeh disciplinah dvakrat izboljšala slovenski rekord. V finalu je nastopila z rekordno štafeto na 4 x 100 m prosto.

Že v soboto Klančarjevo čaka še en izziv. Polfinale in nov slovenski rekord si želi tudi na 50 m delfin.

Na 1500 m prosto je še enkrat več slavila branilka naslova Italijanka Simona Quadarella, edina evropska plavalka v ožjem svetovnem vrhu te discipline, ki je bila pred tem najboljša tudi na 800 m prosto. Na 50 m delfin je domače navijače razveselil Madžar Szebasztian Szabo, ki je s 23,00 za vsega stotinko sekunde ugnal ukrajinskega svetovnega rekorderja in branilca naslova Andreja Govorova.

Britanka Molly Renshaw je zanesljivo dobila tekmo na 200 m prsno, pri branilki naslova in Rusinji Juliji Jefimovi pa se postavlja vprašanje, ali je bila na tej tekmi slabše pripravljena le zaradi olimpijskih iger v Tokiu . Ruska rekorderka se je morala zadovoljiti z bronom.

Rus Martin Maljutin je zlatu na 400 m prosto dodal še zlato na 200 m prosto in to prepričljivo, z novim rekordom prvenstev – 1:44,79. Branilec naslova Duncan Scott iz velike Britanije je bil z 1:45,19 sicer hitrejši kot na EP v Glasgowu, a tokrat le srebrn.

V štafeti na 4 x 200 m prosto so se veselile Britanke pred Madžarkami in Italijankami, kar tri štafete pa so bile v finalu počasnejše od jutranjega nastopa Slovenije, ki je končala na nehvaležnem devetem mestu.

2021-05-21/20:45 ag/alz/ic/alz © STA 2021