Klančarjeva, Fainova in Bau s po tremi naslovi

Ljubljana, 25. januarja (STA) – Državno prvenstvo v plavanju v 25-metrskih bazenih v Ljubljani že nakazuje, kdo bi lahko bili na koncu plavalci z največ naslovi. Po trikrat so se na najvišjo stopničko doslej povzpeli Mariborčana Katja Fain in Martin Bau ter plavalka Olimpije Neža Klančar.

Katja Fain je z 8:24,99 najprej le za sekundo zaostala za osebnim rekordom na 800 m prosto, takoj nato je zmagala še na 200 m hrbtno. Že v četrtek je presenetila tudi z novim slovenskim rekordom na 400 m prosto.

Mariborčan Martin Bau, tudi slovenski rekorder, je v uvodu popoldneva prepričljivo zmagal na 800 m prosto. Novi triatlonec je naslov dodal uspehoma na 400 m prosto in 200 m delfin.

Na 100 m prosto se je zmage veselila plavalka Olimpije Neža Klančar, dobitnica dveh bronastih odličij na oktobrskih mladinskih olimpijskih igrah. S 54,05 je bila z naskokom najboljša v ženski konkurenci. Bila je tudi blizu lastnemu slovenskemu rekordu, ki ga je zgrešila za 24 stotink. Še hitrejša je bila v četrtkovi kravlovi štafeti z dosežkom 53,99.

Klančarjeva je nato nastopila še na 200 m mešano in se po številu zmag izenačila s Fainovo in Bauom. “Glede na včerajšnje plavanje sem si danes v finalu res želela še nekaj boljši izid, a tudi s tem sem zelo zadovoljna,” je po tekmi Klančarjeva posredno priznala, da se je spogledovala tudi z rekordom, ki ga je postavila pred letom dni v istem bazenu. O lovu na največje število naslovov slovenske prvakinje pa je dejala: “Vsaj zame je to popolnoma nepomembno. Najvažneje je, da sva obe s Katjo zadovoljni s svojim plavanjem.”

Domen Demšar iz Olimpije je bil z 49,85 na 100 m prosto edini, ki se je spustil pod 50 sekund in se na večni slovenski lestvici prebil na 10. mesto. Na 200 m mešano je zmagal plavalec Fužinarja Matija Može.

Na 50 m prsno je po pričakovanjih slavil koprski veteran Matjaž Markič. “Očitno še vedno napredujem. Lani sem bil drugi, letos pa sem zmagal,” se je po tekmi pošalil nekdanji evropski rekorder, ki še vedno najde motiv, da se vsako leto pripravi na državno prvenstvo. Žensko tekmo je po pričakovanjih dobila Tjaša Vozel iz kranjske Zvezde.

V štafetah na 4 x 50 m prosto sta bili najboljši moška vrsta ljubljanske Olimpije in nekoliko presenetljivo ženska vrsta Neptun Celja.

2019-01-25/19:24

ag/ad

© STA 2019