Kitajec Sun dobil dvoboj na 400 m prosto, Ledeckyjeva že dvakrat zlata

Budimpešta, 23. julija (STA) – Na SP v Budimpešti so prireditelji razdelili prve štiri komplete medalj v bazenskem plavanju. Kitajec Sun Yang je dobil dvoboj večera na 400 m prosto, Američanka Katie Ledecky pa je kar dvakrat stala na najvišji stopnici zmagovalnega odra. Za svetovni rekord na 100 m prosto je v štafeti Švedske poskrbela Sarah Sjoström.

Yang je postal prvi veliki zmagovalec prvenstva. Na 400 m prosto je ubranil naslov iz Kazana 2015, bil do 100 m pred ciljem celo na poti do novega svetovnega rekorda, na koncu pa je s 3:41,38 zmagal z veliko razliko pred tekmeci. Na tej razdalji je prvak postal že tretjič zaporedoma, skupaj pa ima zdaj že osem naslovov najboljšega na svetu.

Ugnal je tudi Avstralca Macka Hortona, olimpijskega prvaka iz Ria, ki je zaostal skoraj dve sekundi in pol. Zgodba je bila posebej zanimiva tudi zato, ker je Horton lani v Braziliji s prestola na tej razdalji zrinil Kitajca, obenem pa mu je očital jemanje nedovoljenih poživil in neupravičeno zaščito, saj je Kitajec prestal vsega trimesečni suspenz in lahko nastopil v igrah. Bron je osvojil Italijan Gabriele Detti.

Vlogo favoritinje je upravičila tudi 20-letna Američanka Katie Ledecky, ki je na 400 m prosto z rekordom prvenstva 3:38,34 prav tako postala prvakinja tretjič zaporedoma po Barceloni 2013 in Kazanu 2015. Pred njo to ni uspelo še nobeni plavalki. Srebro je osvojila njena rojakinja Leah Smith, bron pa 15-letna Kitajka Bingjie Li. Prav v zadnji disciplini prvenstva, štafeti 4 x 100 m prosto, je Ledeckyjeva osvojila še drugo zlato, srebrne so bile branilke naslova Avstralke, bronaste pa Nizozemke.

Bazen Donavska arena pa je “eksplodiral” nekaj minut prej. Američani so v štafeti 4 x 100 m prosto dobili izreden dvoboj z Brazilci, gledalci pa so huronsko navijali za svojo izbrano vrsto, ki je dobila obračun z Rusi in z bronom Madžarski priplavala prvo kolajno na domačem SP.

Med favoriti je bil vnovič prepričljiv tudi britanski svetovni rekorder na 100 m prsno Adam Peaty, ki je prepričljivo dobil kvalifikacije in polfinale, slednjega z rekordom prvenstev 57,75. Prepričljivo sta polfinale dobili še dve svetovni rekorderki. Švedinja Sarah Sjöström na 100 m delfin in Madžarka Katinka Hosszu na 200 m mešano. Na štafetni tekmi pa je skoraj skrit ostal svetovni rekord Sjöströmove na 100 m prosto, ki je razdajo v predaje Švedske zmogla v 51,71 sekunde in kot prva ženska 100-metrsko razdaljo preplavala v manj kot 52 sekundah. Star svetovni rekord Avstralke Bronte Campbell iz leta 2016 je popravila za 35 stotink sekunde.

2017-07-23/19:36

ag/ic

© STA 2017