Katinka in Katie za krono v Budimpešti

Budimpešta, 19. julija (STA/DPA) – V Budimpešti poteka svetovno prvenstvo v vodnih športih, ki ga prvič v zgodovini gostijo naši vzhodni sosedi. Pričakovanja domačih navijačev so velika, vse upe pa polagajo v trikratno olimpijsko prvakinjo Katinko Hosszu, ki bo poleg Američanke Katie Ledecky glavna zvezda prvenstva.

Plavalci iz celega sveta so se zbrali v novo zgrajeni dvorani Duna Arena, kjer se v nedeljo pričenja boj za odličja v bazenskem plavanju. Tekmovanje, ki bo služilo tudi kot priprava na olimpijske igre v Tokiu leta 2020, bodo zaznamovale predvsem tekmovalke, poleg Hosszujeve in Ledeckyjeve, še Švedinja Sarah Sjöstrom.

Veliko pozornosti je že pred začetkom prvenstva vzbudila madžarska šampionka Katinka Hosszu ali “železna lady”, kot ji pravijo zaradi napornih tekmovalnih urnikov. Osemindvajsetletnica igra vodilno vlogo v novoustanovljenem mednarodnem združenju profesionalnih plavalcev (GAPS), ki želi povečati obseg pravic plavalcev. V odprtem pismu je kritično nastopila zoper Mednarodno plavalno zvezo (FINA), ki je omejila število disciplin v svetovnem pokalu.

“Ne pretiravam, če rečem, da v Fini vlada kaos. Manjka transparentnosti v financah, pravila se ves čas spreminjajo, tisti na glavnih položajih pa nimajo vizije. Zdaj je nastopil čas za nas plavalce, da naredimo nekaj za boljšo prihodnost našega športa,” je še zapisala zvezdnica, ki bo v domači metropoli ob Donavi branila naslova na 200 in 400 m mešano.

Domača zvezdnica je po slabših predstavah na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012, ko je celo razmišljala o prekinitvi kariere, zamenjala trenerja in na njegovo mesto postavila svojega moža Shanea Tusupa, s pomočjo katerega se je vrnila nazaj na zmagovalne odre.

Če se je Madžarka v zadnjem času ukvarjala predvsem z organizacijskimi težavami znotraj Fine, pa so bile misli Ledeckyjeve usmerjene izključno v bazen. Dominantna plavalka svoje generacije bo v Budimpešti skušala obraniti vse naslove v plavanju prostega sloga od discipline 200 m naprej. Prvenstvo bo tudi njena priložnost, da podre še edini neosvojeni rekord, in sicer v kategoriji na 200 m prosto, ki je še vedno v rokah nekdanje tekmice Sare Isaković Italijanke Federice Pellegrini.

Američanka je komentirala tudi novost, ki jo bo Fina uvedla na prihodnjih olimpijskih igrah. Ženske bodo namreč lahko tekmovale tudi v disciplini 1500 m prosto, ki je bila doslej rezervirana za moške. “Že dolgo se je pričakovala uvedba discipline na 1500 m in veselim se, da bo od zdaj naprej vladala enakost med ženskimi in moškimi tekmovalci,” je dejala Katie, ki je lani v Riu postala šele druga ženska plavalka za Debbie Meyer, ki je osvojila zlate medalje v disciplinah 200, 400 in 800 m na istih olimpijskih igrah.

Medtem na moški strani po upokojitvi ameriškega šampiona Michaela Phelpsa manjka zvezdniškega materiala, predvsem pa so ob njegovi odsotnosti možnosti za zmage in nove rekorde povsem odprte. Njegovim stopinjam bo skušalo slediti veliko plavalcem, med drugim domači favorit Laszlo Cseh, Japonec Kosuke Hagino in Južni Korejec Park Tae Hwan.

Slovenski plavalci se k sosedom odpravljajo v četrtek, reprezentančne barve bo branilo šest tekmovalcev.

2017-07-19/12:56

xe/ag

© STA 2017

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja