Hosszujeva odločno za spremembe v plavanju

Budimpešta, 25. julija (STA) – Madžarska plavalka Katinka Hosszu je v ponedeljek v Budimpešti osvojila svojo prvo zlato kolajno in tudi ta uspeh, skupno že 10. naslov svetovne prvakinje, je izkoristila za promocijo plavanja in sprememb, ki jih zahteva v imenu plavalcev.

“Plavanje lahko postane večji šport,” je o potencialu tega športa prepričana “Železna lady”, kot jo imenujejo v domovini. Že pred SP je bila pobudnica ustanovitve združenja plavalcev Global Association of Professional Swimmers, ki ga številni preprosto označujejo kot sindikat.

Osnovna zamisel je, da bi plavalci postali sogovorniki pri oblikovanju projektov. “Želimo, da nas jemljejo kot profesionalne športnike in zahtevamo transparentnost delovanja. Nikakor nas na mednarodni zvezi ne morejo smatrati le kot tiste, ki skočijo v vodo in plavajo. Zelo pomembno je, da plavalci stopimo skupaj, saj vlagamo ogromno truda in smo tisti, ki lahko pomagamo našemu športu, da naredi korak naprej.” Prve pobude so stekle v spremembe v svetovnem pokalu.

Kako bo združenje delovalo, ostaja odprto. A dejstvo je, da se je Hosszujevi, ki je pred tem poskrbela že za zamenjavo v vrhu madžarske plavalne zveze, pridružili številni zvezdniki. Člani so med drugimi Britanec Adam Peaty, Švedinja Sarah Sjöström, Avstralki Bronte Campbell in Cate Campbell, Japonec Kosuke Hagino, Južnoafričan Cameron Van Der Burgh, Danki Jeanette Ottesen in Rikke Pedersen, Italijan Luca Dotto, Francoz Camille Lacourt, Nizozemki Ranomi Kromowidjojo in Femke Heemskerk, Nemec Marco Koch ter Američani Conor Dwyer Katie Meili in Lia Neal.

2017-07-25/11:05

ag/ic

© STA 2017