Fina vnovič v boj za širitev olimpijskega plavalnega programa

Ljubljana, 13. aprila (STA) – Mednarodna plavalna zveza (Fina) je na Mednarodni olimpijski komite vnovič naslovila prošnjo, da se olimpijski program dopolni z že uveljavljenimi sprinterskimi disciplinami 50 m hrbtno, prsno in prosto ter 800 m prosto za moške in 1500 m prosto za ženske.

Kot pravijo pri Fini, si želijo izenačiti program svetovnih prvenstev in olimpijskih iger. Močno podporo ima ideja tudi v Sloveniji, saj so v preteklem desetletju Emil Tahirović, Matjaž Markić in Damir Dugonjić sodili med najboljše plavalce na svetu na 50 m prsno, zdaj izstopa Peter John Stevens, na 1500 m prosto pa Tjaša Oder.

“Sam sem nad potezo Fine zelo navdušen, saj si to želi večina trenerjev in doslej smo bili za te discipline res nekako prikrajšani. Za Slovenijo je kar malce škoda, da je zahteva prišla tako pozno, saj smo bili s prejšnjo garnituro plavalcev, ki se je poslovila v preteklih letih, v teh disciplinah res zelo konkurenčni in zanesljivo bi tudi na olimpijskih igrah konkurirali za finale,” pravi slovenski selektor Gorazd Podržavnik.

Slednji ve, da ima s Tjašo Oder in Petrom Johnom Stevensom kar dva kandidata za finale olimpijskih iger v Tokiu 2020, če bo Mednarodni olimpijski komite spremembo potrdil. “V Sloveniji bi bili tega zelo veseli,” še pravi Podržavnik.

2017-04-13/13:49

ag/ag

© STA 2017