Fainova rekordna še na 50 m prosto 

Ljubljana, 27. januarja (STA) – Plavalka mariborskega Branika Katja Fain je na državnem prvenstvu v Ljubljani poskrbela še za tretji slovenski rekord. Najkrajših 50 m prosto je zmogla v 25,09 sekunde in za stotinko izboljšala rekord Velenjčanke Nastje Govejšek z evropskega prvenstva v Herningu leta 2013.

Že pred tem je Fainova na prvenstvu plavala tudi rekorda na 200 in 400 m prosto. V finalu je Fainova za sedem stotink sekunde ugnala plavalko Olimpije Nežo Klančar, ki je s 25,16 prav tako dosegla osebni rekord.

Fainova je bila s sedmimi naslovi tudi najuspešnejša udeleženka državnega prvenstva. Danes se je zmage veselila že v uvodni disciplini na 1500 m prosto, kjer se ji je najbolj približala mlada Ravenčanka Daša Tušek, lani najboljša kadetinja v državi, ki je s 16:32,52 osebni rekord izboljšala kar za osem sekund in se na večni slovenski lestvici zavihtela med deseterico.

“Res sem super vesela. Disciplini 200 in 400 m prosto sta vendarle moji, tole pa je nekaj povsem drugega. Kje sem vzela hitrost, niti ne vem. Šla sem na polno in uspelo mi je,” je bila po tekmi nasmejana mlada Mariborčanka. “Dolgoročni cilj morajo biti vsi kravlovi rekord. Če teh nimaš v Sloveniji, tudi v daljših disciplinah v močni mednarodni konkurenci ne bo šlo,” pa je dopolnila njena trenerka in mati Metka Sparavec, ki je zdaj že pred 20 leti Sloveniji priborila prvo kolajno v 50-metrskih bazenih.

Drugo zmago na prvenstvu je dosegla štirikratna olimpijka iz Radovljice Anja Klinar, ki se spogleduje s Tokiom 2020 in petim olimpijskim nastopom. Letošnji cilj je nastop na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji. “Zaradi študija bom izpustila prve reprezentančen priprave v Južni Afriki, morda se bom ekipi nato lahko pridružila na višini v Font Romeu. Cilj je vsekakor SP, morala pa si bom poiskati ustrezno močno tekmo, da dosežem normo. Verjetno jo bom lovila na 400 m prosto,” je cilje razložila najizkušenejša reprezentantka.

Še tretjo zmago v prsnem slogu je slavila Tjaša Vozel iz kranjske Zvezde, najhitrejša na 200-metrski razdalji. V mešani štafeti so bile najboljše plavalke Olimpije.

V moški konkurenci si je z zmago na 1500 m prosto šesti naslov priplaval Mariborčan Martin Bau, ki je na koncu opravil z Radovljičanom Janom Tomanom in Pirančanom Marcelom Primožičem, ki sta bila dolgo v boju za zmago. Prav ob koncu sporeda je Bau Braniku priplaval še zmago v štafeti na 4 x 100 m mešano.

Na 100 m prsno je zmagal Ribničan Robert Lovšin, na 200 m prsno favorizirani Ravenčan Matija Može, na 50 m prosto pa Domen Demšar. Velja izpostaviti še plavalca Olimpije Gašperja Štiha, ki je na 100 m delfin osvojil srebro, a s 53,74 dosegel nov mladinski rekord.

2019-01-27/19:37

ag/ke

© STA 2019